De week van Lezen en Schrijven komt er aan. Van 8 tot en met 15 september wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. In de gemeente Echt-Susteren wordt aandacht aan dit thema besteed met een gedichtenwedstrijd voor kinderen en een theatervoorstelling in Susteren. Daarnaast is er in Roermond een werkgeversbijeenkomst voor bedrijven uit heel Midden-Limburg.

Moeite met lezen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen (laaggeletterdheid). Vaak heeft iemand dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dit kan grote gevolgen hebben. Het is bijvoorbeeld moeilijker om een baan te vinden of grip op geldzaken te houden. In Echt-Susteren heeft ongeveer 5 tot 8 procent van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Wethouder Inge Minkenberg: "Als gemeente doen we er alles aan om dat percentage omlaag te brengen. Eén van de acties is inzetten op het onderwijs. We moeten er samen voor zorgen dat kinderen als ze van school gaan goed kunnen lezen en schrijven. Zij zijn de volwassenen van de toekomst."

Gedichtenwedstrijd

Om de kinderen enthousiast te maken om zélf te schrijven houdt Echt-Susteren in de Week van Lezen en Schrijven een gedichtenwedstrijd. Het thema is 'Lezen en Schrijven'. Alle kinderen tussen de 7 en 12 jaar kunnen meedoen en een grappig, gek, inspirerend of ontroerend gedicht insturen. Het mooiste gedicht krijgt een plek in de eerste uitgave van Kinderkrant Os Blaedje en wint een tof prijzenpakket van Het Smalste Stukje Nederland. Kinderen kunnen hun gedicht vóór woensdag 13 september insturen naar gedicht@ echt-susteren.nl. Zet in het mailtje de naam, leeftijd, telefoonnummer en naam van de school.

Theatervoorstelling in Susteren

Rond de Week van Lezen en Schrijven zijn er nog meer activiteiten: op maandag 18 september om 10.30 uur vindt de theatervoorstelling 'Rake Woorden' plaats voor alle inwoners in D'n Hermeniezaal in Susteren. Deze voorstelling vol humor maakt het publiek bewust van het stigma dat hangt rondom mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De toegang is gratis. Op donderdag 21 september is er een werkgeversbijeenkomst 'Beter met Taal' voor bedrijven in Congrescentrum Het Forum in Roermond. Aanmelden kan op middenlimburg.leerwerkloket.nl/betermettaal(externe link).

Vraag hulp

De gemeente Echt-Susteren biedt hulp aan volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat gebeurt in samenwerking met de andere Midden-Limburgse gemeenten en partners dankzij het Taalakkoord. Wethouder Minkenberg: "Heeft u hulp nodig, klop aan bij Stichting Menswel of loop op vrijdag tussen 11.00 en 13.00 uur binnen bij het Taalpunt in de bieb in Echt (Bovenstestraat 11). We helpen graag!"