Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Advies van GGD aan Duitse werknemers en Duitse kinderen


1 maart 2020
GGD Limburg-Noord adviseert Duitse ouders van kinderen die naar Nederlandse scholen en/of kinderdagverblijven gaan en Duitsers die werken in Nederland, als ze geen symptomen hebben gewoon naar school en werk te gaan. Zolang iemand geen symptomen heeft (zelfs al bezocht die persoon een risicogebied), worden er geen vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Hiermee volgt GGD Limburg-Noord de landelijke richtlijnen.

Risicogebied bezocht, blijven opletten

Wel wordt mensen die naar een risicogebied (raadpleeg hiervoor de website van het RIVM) op reis zijn geweest, geadviseerd op te blijven letten voor symptomen die passen bij een Corona-infectie (koorts met meer dan 38 graden Celsius, gecombineerd met hoesten of benauwdheid). Zijn deze symptomen er wel, dan is het advies om niet naar school of werk te gaan en je te melden bij de huisarts. Krijgen kinderen symptomen op school of kinderdagverblijf,  dan moeten ze de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders kunnen vervolgens contact leggen met de huisarts voor verder onderzoek en eventuele behandeling. 


Geen sluiting scholen of kinderdagverblijven

Inwoners uit Kreis Heinsberg bij wie besmetting met Coronavirus Covid19 is vastgesteld of bij inwoners die, na het contactonderzoek, als verdachten naar voren zijn gekomen, is het dringende advies gegeven thuis te blijven gedurende 14 dagen. Zij zitten in quarantaine en worden gemonitord. Voor overige inwoners van Kreis Heinsberg gelden geen verdere maatregelen. De reden waarom in Kreis Heinsberg de overheid heeft besloten scholen en kinderdagverblijven te sluiten, is vooral om verdere maatschappelijke onrust te voorkomen. In Limburg zijn, tot 1 maart, geen vastgestelde besmettingen. Er is nu dan ook geen reden om in Limburg scholen te sluiten of kinderen uit Duitsland te weren.


Bedrijven met Duitse werknemers

Werken er binnen jouw bedrijf medewerkers die wonen in de grensregio (Duitsland)? Het kan zijn dat zij andere, aanvullende adviezen krijgen van de Duitse overheid. Het is belangrijk dat zij deze adviezen opvolgen. De situatie in Duitsland is immers anders en er kunnen anderen maatregelen gelden. Voor deze Duitse werknemers geldt, volg de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover.