Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangegeven dat de coronamaatregelen verder worden verruimd. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Asbest in huisvuil aangetroffen

17 juni 2020
Asbest
Recent is er asbest gevonden bij de afvalinzameling in de kernen Sint Joost, Nieuwstadt en Koningsbosch. Dit kan een forse boete opleveren. Breng asbest daarom, altijd dubbel verpakt in dikke plastic van minimaal twee millimeter, gratis naar een milieupark in de buurt!

Asbest is gevaarlijk

De met het blote oog onzichtbare asbestvezeltjes kunnen, wanneer ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen en op termijn bepaalde vormen van longkanker veroorzaken. In Nederland sterven naar schatting jaarlijks zo’n 700 mensen aan kanker die is veroorzaakt door (vaak beroepsmatige) blootstelling aan asbest. Meestal zitten er jaren tussen het inademen van asbestvezels en het moment van ziek worden. Als asbest niet of nauwelijks aan een
dragermateriaal gebonden is, of als het materiaal in slechte staat verkeert, kunnen er gemakkelijk
vezels vrijkomen. Ook als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt (denk bijvoorbeeld aan schuren, boren, zagen en breken) kunnen vele miljoenen vezels in de lucht komen, daar lang blijven zweven en vervolgens worden ingeademd. Om dat te voorkomen zijn strenge regels opgesteld om met asbest om te gaan en niet bij het restafval te gooien.


Voorkom boetes: gooi geen asbest bij het restafval

Asbest valt niet onder huisvuil en hoort daarom niet bij het restafval. Gebeurt dit wel, dan vertraagt de hele huis-aan-huis inzameling. De hele lading wordt dan namelijk onderzocht door een gespecialiseerd asbestteam om het veilig uit het huisvuil te verwijderen. Dit brengt hoge kosten met zich mee die uiteindelijk worden doorberekend in de afvalstoffenheffing. Bovendien riskeren inwoners die asbest bij het restafval gooien een hoge boete die kan oplopen tot € 240,-. Voorkom hoge boetes en gooi geen asbest bij het restafval.


Hoe asbest aanbieden bij milieupark

Wist u dat u asbest gewoon gratis kunt wegbrengen naar een milieupark in Montfort of Maasbracht? Hiervoor moet u het wel goed dubbel verpakken met dik plastic van minimaal 2 millimeter dik. Laat het asbest zo heel als mogelijk! Bij breken komen immers gevaarlijke vezels vrij. Voor het wegbrengen is vooraf een melding nodig. Deze melding kunt u het beste digitaal doen via www.omgevingsloket.nl. De afhandeling gaat dan sneller dan met een handgeschreven melding. U ontvangt dan vervolgens een eindbrief die u meeneemt naar het milieupark.


Asbestdumpingen

Asbest hoort in het milieupark, niet in de natuur. Toch worden wekelijks meerdere asbestdumpingen aangetroffen. Het opruimen van illegaal gedumpte asbest kost u als belastingbetaler maar liefst € 1.500,- per dumping. Dit terwijl het inleveren van asbest
bij het milieupark gratis is. Bekijk alle regels, tips en voorwaarden op www.echt-susteren.nl/asbest.