Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

“Berging Short Stirling behoorlijk complex”

4 september 2019
Tijdens een drukbezochte informatieavond in Cultureel Centrum Edith Stein is door wethouder Peter Pustjens en bergingsofficier Bart Aalberts het startschot gegeven voor de berging van de Short Stirling die op 10 september 1942 nabij de abdij in Pey neerstortte. Ruim 75 jaar na de bevrijding van Nederland moet er duidelijkheid komen. Er wordt gezocht naar de mogelijke stoffelijke resten van de vier vermiste bemanningsleden en naar de mogelijk aanwezige duizendponders (bommen).

"Hele operatie"

De berging wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf onder leiding van Bergings officier Bart Aalberts. "De berging van een vliegtuig dat al zo’n lange tijd mogelijk onder de grond ligt, is nog een hele operatie en behoorlijk complex. Er is natuurlijk wel onderzoek gedaan, maar het is in zijn geheel niet zeker of we iets aantreffen. Er zijn scans van de bodem gemaakt en daar zien we wel iets op. Wij denken dat dat een gedeelte van het Engelse vliegtuig zou kunnen zijn, maar je weet dat pas zeker als je daadwerkelijk afgraaft", aldus Aalberts.


Waarom berging na al die jaren?

Aalberts is zelf ook zeer benieuwd naar de mogelijke vondst. "Het mooiste is natuurlijk als we de stoffelijke resten van de bemanning aantreffen zodat dit hoofdstuk voor nabestaanden afgesloten kan worden. Ze leven al jaren in onzekerheid." Waarom wordt er dan pas zo lang na de crash tot berging overgegaan? Wethouder Peter Pustjens: "Dat komt omdat de gemeente geen eigenaar van de crashlocatie is, dat is de abt. De gemeente kon alleen ingrijpen als de openbare orde en veiligheid in het gedrang zou komen. Dat was nooit het geval. De minister heeft ons gevraagd om nog een keer een uiterste inspanning te doen om met de abt te praten om toch tot berging over te kunnen gaan. Samen met de Stichtingen ‘Berging Short Stirling’ en ‘Op vleugels der Vrijheid’ zijn we bij de abt geweest en het is gelukt om toestemming te krijgen" Het Rijk is daarnaast met een subsidieregeling gekomen, waardoor de kosten voor berging volledig vergoed worden".


Kijkdagen

Tijdens de werkzaamheden wordt het weiland bij de abdij in Lilbosch hermetisch afgesloten. "Dat doen we niet omdat we dingen te verbergen hebben, maar omdat we het bergen ongestoord en veilig moeten doen. Stel er liggen inderdaad nog bommen in de grond, dan is er dus direct gevaar voor de omgeving", aldus Aalbers. "Uiteraard komen er wel twee kijkdagen waar we eventuele vondsten kunnen laten zien. Dat is op 28 september vanaf 14.30 uur en op 5 oktober vanaf 10.00 uur", vult wethouder Pustjens aan.Wat betekent de energietransitie voor u?