De Rijksoverheid heeft op 23 maart nieuwe aangescherpte maatregelen genomen om het coronavirus onder controle te krijgen. Kijk hier voor deze aangescherpte maatregelen.

Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen.

Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Bestrijd de eikenprocessierups op natuurlijke wijze

16 januari 2020
koolmees- vogel - pixabay
De gemeente Echt-Susteren zet in op bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden (zoals vogels en insecten) een handje te helpen. Hierbij kunt u als inwoner een belangrijke rol spelen. Via een nieuwe regeling kunnen namelijk alle inwoners tegen een zachte prijs nestkasten en bloemenzaad kopen. Zo trekt u in uw omgeving natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, waarmee de biodiversiteit wordt vergroot.

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kunnen inwoners van de gemeente Echt-Susteren kiezen uit verschillende nestkasten die meer vogels aantrekken. Vogels, waaronder koolmezen, eten de eikenprocessierups op. Daarnaast wordt via deze regeling bloemenzaad uitgereikt waar gaasvliegen en sluipwespen op afkomen. Deze insecten voeden zich met de eitjes en rupsen van de eikenprocessievlinder. Ook trekt het insecten aan die de koolmezen ook graag eten. Het bloemenzaad kan gezaaid worden in een stukje voortuin waar het tot bloei kan komen; dit zorgt op een directe én indirecte manier voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Deelnemers ontvangen al één zakje bloemenzaad en één nestkast naar keuze voor slechts € 3,-.


Natuurlijke bestrijding

Wethouder Peter Ruijten: "Het verhaal van de eikenprocessierups is langzamerhand algemeen bekend. Op veel eikenbomen treft men deze behaarde rupsen aan. De branderige haartjes van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk of huiduitslag. De gemeente Echt-Susteren en IKL gaan samen voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups als aanvulling op andere methoden. Want niet-natuurlijke bestrijding is in veel gevallen slechts een tijdelijke oplossing voor een probleem dat enkele maanden duurt." Deze regeling is een vervolg op de succesvolle aanplantregeling van afgelopen jaar waar meer dan 600 personen aan hebben deelgenomen. Hopelijk zijn voor deze regeling ook genoeg inwoners bereid om een steentje bij te dragen. Kijk voor meer informatie op www.ikl-limburg.nl