Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Bied uw afval op de juiste manier aan

28 augustus 2020
Afval dumping
Regelmatig treft de gemeente spullen tussen het afval aan die niet juist worden aangeboden. Ook bij de milieuparkjes worden artikelen aangetroffen die hier niet thuishoren. De parkjes zijn bedoeld om afval dat niet op de inzameldagen wordt opgehaald te kunnen afvoeren. Indien verkeerd gesorteerd afval bij de afvalverwerker komt, wordt de afvalpartij afgekeurd, met als gevolg dat de volledige partij als restafval wordt beschouwd. Dit brengt hoge kosten met zich mee, die uiteindelijk door de burger gedragen worden.

Afval scheiden

Belangrijk is dat afval goed gescheiden wordt, maar ook dat geen bij plaatsingen voor komen bij onze milieuparkjes. Het gebeurt te vaak dat er voorwerpen in en rond de ondergrondse containers worden gedeponeerd die hier niet thuishoren. Zoals: glasplaten, (porseleinen) servies, pannendeksel (glascontainer), tapijten, deurmatten, gordijnen (textiel). In de PMD-zakken wordt speelgoed en oliekannen aangetroffen. Tussen het oud papier zakdoekjes, mondkapjes en plastic reclameverpakkingen.


Waar horen bovengenoemde spullen dan wel?

De gemeente begrijpt dat goed afval scheiden niet altijd even gemakkelijk is. Indien u twijfelt of het niet zeker weet, kunt u altijd de afvalwijzer raadplegen. In de glascontainer hoort alleen verpakkingsglas (flessen, (conserven)potjes etc. In de textielbakken mag alleen bruikbaar en schoon/droog textiel. In de PMD-zakken kunt u alle verpakkingen van voeding, drank en cosmetica stoppen. Bij uw oud papier horen alleen kranten, tijdschriften, kartons en divers schoon papier. 
Al het overig materiaal kan in de grijze restafvalcontainer en grotere voorwerpen/hoeveelheden kunnen afgevoerd worden naar de milieuparken in Montfort, Maasbracht en Sittard-Geleen (Sittard en Born).


Zet uw afvalcontainer alleen aan de straat als deze vol is

Een restafvalbak hoeft niet te stinken! Als deze stinkt zitten er verkeerde materialen in. Voedselresten, eierschalen, koffiefilters, koffie, theezakjes, groente, fruit, tuinafval, bladeren, takjes etc. kunt u bij het gft-afval doen. Al het ‘droge’ afval kan dan in de restcontainerbak. Zet de restcontainerbak alleen aan de straat als deze vol is. U betaalt namelijk per lediging.