Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangegeven dat de coronamaatregelen verder worden verruimd. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Bijzonder boekwerk over het verzet in oorlogstijd

18 juni 2020
Het verborgen front in Roosteren
Paul Peters, oud-burgemeester van Roosteren, schreef een boekwerk over het verzet tijdens de oorlogsjaren in zijn geboortedorp. Als eerbetoon aan de strijders én zijn voormalige oppas Ietje van Velthoven-Steskens uit Roosteren. Op haar 91ste verjaardag kreeg ze het boekwerkje ‘Het verborgen front in Roosteren’ overhandigd.

Frontlinie Roosteren

Het boekwerk bevat herinneringen uit de oorlogsjaren. De destijds veertienjarige Ietje van Velthoven-Steskens had in deze oorlogsperiode de zorg over drie kinderen, waaronder Paul Peters, de jongste. De band tussen beiden is dan ook bijzonder te noemen. Hierdoor besloot de jonge Ietje om tijdens de laatste oorlogsjaren in Roosteren te blijven en niet met haar eigen familie mee te gaan naar Montfort. Dit was een gevaarlijke keuze aangezien Roosteren frontlinie was door de ligging tussen Maas en Julianakanaal met de twee bruggen. Bovendien was het een doorvoerroute naar België. Voor de Duitsers was het een belangrijke aanvoerroute tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944.


Verzetshelden

Jan Peters, de vader van Paul, leidde in Roosteren een verzetsgroep van veertig jonge mannen. Hiervoor ontving Jan later de Militaire Willemsorde. Het boekje is een eerbetoon aan alle verzetshelden in het dorp. En ook aan Ietje die haar steentje bijdroeg aan de verzorging van de onderduikers.

Foto van links naar rechts: Ietje van Velthoven-Steskens, Paul Peters, Thei Rutten en wethouder Peter Pustjens.