Vragen over het coronavirus (COVID-19)
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 20 april van kracht. De avondklok wordt wel iets aangepast. Vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in om 22.00 uur. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Cultuurhistorie

Echt-Susteren kent een rijke historie, die terug te zien is in de vele monumentale panden: prachtige authentieke hoeves, 18e eeuwse panden en oude molens. Zowel voor kunst- als cultuurhistorieliefhebbers valt genoeg te ontdekken in onze veelzijdige gemeente.

Sint-Amelbergabasiliek en 't Stift in SusterenCultuurhistorie in het Smalste Stukje Nederland

De Sint-Amelbergabasiliek is een van de oudste kerken van ons land. In de kerk bevindt zich het graf van de heilige Amelberga van Susteren. Ontdek ook de kleine, maar zeer unieke schatkamer van de Amelbergabasiliek. Hier vindt u prachtige relikwieën en eeuwenoude schatten die het roemruchte verleden van deze imposante basiliek op prachtige wijze weergeven.
Direct naast de Sint-Amelbergabasiliek ligt museum ’t Stift. Hier vindt u een van de belangrijkste kerkelijke schatkamers van ons land met zeer oude kerkelijke gebruiksvoorwerpen, kleding en relieken en één van de oudste evangelieboeken van ons land. De geschiedenis van Susteren, die begint in 714 na Christus en de bekering van Zuid-Nederland die vanuit Susteren plaatsvond, worden in museum ‘t Stift gepresenteerd.
De schatkamer en kerk zijn alleen op afspraak te bezoeken. Plan uw bezoek op voorhand via amelberga@rksusteren.nl of bel 046 449 21 27.


De Plats en Museum van de VrouwDe Plats in Echt

In het historisch centrum van Echt vindt u de Plats. Op dit driehoekig pleintje staat het voormalig stadhuis uit 1888, dat in 2007 volledig gerenoveerd is. De Plats biedt in de vorm van een multifunctioneel concept huisvesting aan de bibliotheek, een VVV-servicepunt en het Museum van de Vrouw. Op het gezellige plein is het ’s zomers en ’s winters heerlijk toeven. U heeft hier uitzicht op de mooie Sint-Landricuskerk.
Het Museum van de Vrouw belicht de geschiedenis van de vrouw in al haar facetten. Naast een boeiende vaste collectie zijn er bijzondere thematentoonstellingen over het leven en werken van vrouwen door de eeuwen heen. Veel van dit cultureel erfgoed is afkomstig uit Limburg, met name uit de regio Echt-Susteren. Meer informatie: www.museumvandevrouw.nl.


Monumenten

Monumenten Elsenewal en Huize Witham Nieuwstadt

De gemeente Echt-Susteren kent 61 rijksmonumenten, waarvan 32 in Echt, 9 in Susteren, 6 in Roosteren en 3 in Nieuwstadt. Het zijn belangrijke objecten vanwege hun schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de architectuurhistorische waarde van het gebouw of object. De gevelindeling, esthetische kwaliteiten en materiaalgebruik bepalen deze waarde. Ook de locatie en ligging van het obect draagt daaraan bij.
De gemeente Echt-Susteren wil een groot aantal rijksmonumenten in de loop van 2017 en 2018 voorzien van een nieuw herkenningsteken.

Lijst monumenten

In de lijst van monumenten is opvallend veel religieus erfgoed opgenomen, zoals de kerken van Echt, Pey, Roosteren, Susteren (Amelbergabasiliek en kerk Mariaveld) en Nieuwstadt. Ook het Karmelietessenklooster in Echt evenals het voormalige klooster in Koningsbosch, de toenmalige kweekschool van de Ursulinen in Echt en het eertijdse Caulitenklooster in St. Joost. De kapellen van Schilberg (met voetvallen), Spaanshuisken en Roosteren en enkele wegkruisen zijn ook aangewezen als rijksmonument.

Andere belangrijke rijksmonumenten zijn:

  • Voormalige raadhuis (Plats in Echt)
  • Huize Verduynen (Berkelaarsweg in Echt)
  • Fabriekscomplex De Valk (Aasterbergweg in Echt)                            
  • Spoorwegwoningen (Heerenstraat in Susteren)
  • Voormalige St. Jozefschool (De Companie; Marialaan in Susteren)
  • Huize Witham (Elsenewal in Nieuwstadt)

Echt-Susteren kent ook archeologische monumenten, namelijk een terrein met overblijfselen uit de Romeinse tijd aan de Pepinusbrug/Waldfeuchterbaan, het terrein met overblijfselen van een abdij in het Salvatorplein in Susteren, het terrein van de Koppelberg in Dieteren en van de Bolleberg in Maria-Hoop.

Meer informatie over de monumenten in Echt-Susteren op monumentenregister.cultureelerfgoed.nl.


Meer informatie

Meer weten over het cultureel aanbod in Echt-Susteren? Ga dan naar www.cultuurechtsusteren.nl of bezoek www.hetsmalstestukjenederland.nl. Een overzicht van evenementen en activiteiten in Echt-Susteren is ook te vinden in de digitale gemeentekalender.