Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelen. Hier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Duurzaam wonen

Hoe energiezuinig is uw woning en welke mogelijkheden heeft u om te verduurzamen.

Informatie om uw woning te verduurzamen

De gemeente is partner van Nieuwe Energie in Limburg. Nog nooit waren er zoveel kansen om uw woning te verduurzamen en energie duurzaam op te wekken. Op de website van Nieuwe Energie in Limburg treft u overzichtelijk informatie en financieringsmogelijkheden aan.


Energielabel woning

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of op de website van Energielabel.

Nederland ondergaat de komende dertig jaar een ingrijpende transitie. Per 2050 zal er geen aardgas meer gebruikt worden om woningen te verwarmen. Dit roept, begrijpelijk, veel vragen op bij inwoners. Hoe gaan we onze huizen dan verwarmen? Gaat het mij veel geld kosten? Wat wordt er van mij verwacht? En wanneer word ik afgesloten van het aardgas? De nationale overheid heeft gemeenten aangewezen om (veel van) deze vragen te beantwoorden.

Wat moet u weten?

Gemeente Echt-Susteren heeft besloten om, in elk geval tot 2030, niemand te verplichten aardgasloos te worden. In plaats daarvan kiezen we voor de weg van besparing en isolatie en faciliteren we inwoners die dat wel willen. Dit is in het voordeel van woningeigenaren, isolatie betaalt zichzelf namelijk in de meeste gevallen terug. Dat betekent dat de energierekening omlaag gaat en we pas in een latere fase, na 2030, daadwerkelijk het aardgas ontkoppelen. Iedereen kan bovendien meedoen, want door middel van subsidies en aantrekkelijke leningen zijn deze stappen altijd betaalbaar.

Op een paar plekken gaan we alvast oefenen met warmtepompen. Mocht dit op uw situatie van toepassing zijn dan nemen wij contact met u op, deelname is dan uiteraard op vrijwillige basis. Mocht u uit eigen motivatie graag meedoen, laat het ons dan weten. Het proces om tot deze locaties te komen is nog lopende en hierin nemen we u graag mee.

Aanmelden informatieavond

Meer informatie over onze 'Transitievisie Warmte' en de warmteplannen in onze gemeenten geven we tijdens een online informatieavond op 7 juni 2021. Meld u hier aan.

Duurzaamheid en groene energie worden steeds belangrijker, ook in onze gemeente. Om duurzame oplossingen te verspreiden onder de inwoners van de gemeente is de Energie Coöperatie Echt-Susteren Energie opgericht. Zij gaan energiezuinige en duurzame oplossingen bij de inwoners van deze gemeente op de kaart zetten. Voor meer informatie zie de website van de energiecoöperatie.