Het valt niet mee om met iemand te praten van wie je vermoedt dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Of een gesprek aan te knopen met de nabestaanden van iemand die uit het leven is gestapt. De gemeente heeft op diverse zitbankjes in Echt-Susteren 113-bordjes laten plaatsen. Ook op het Chatelainplein in Pey. Wethouder Inge Minkenberg sprak hier met nabestaande Sandra van Buggenum (43) uit Pey over het doel en nut van de bordjes: “Een goed gesprek kan een groot verschil maken.”

Stilstaan bij suïcide

Op zaterdag 18 november is het de Dag van de nabestaanden van zelfdoding. Een moment om nog eens extra stil te staan bij de gevolgen voor familie en vrienden van iemand die suïcide heeft gepleegd. Zo’n dag, maar ook de zitbankjes met de bordjes van Stichting 113 Zelfmoordpreventie (nationale organisatie voor preventie van suïcide), kunnen helpen bij het in gesprek gaan volgens Sandra van Buggenum. Sandra: “Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor dit thema. Nog altijd stappen (te) veel mensen uit het leven.”

Groot gemis

De vader van één van de kinderen van Sandra pleegde enkele jaren geleden zelfmoord: “Niemand had het zien aankomen. Mijn zoontje was toen drie jaar. Op die leeftijd heb je nog geen besef van de dood. Al stelde hij natuurlijk wel vragen. Confronterend. Het is én blijft moeilijk voor iedereen. Je blijft met heel veel onbeantwoorde vragen zitten. Vinny is nu tien jaar en mist toch altijd zijn papa. Een groot gemis. Het is belangrijk om erover te blijven praten. Dat je gewoon vraagt aan iemand hoe het gaat. Of dat nou een nabestaande is, of iemand van wie je vermoedt dat hij zich mentaal slecht voelt. Daarom heb ik ook contact opgenomen met de gemeente toen ik hoorde over het bestaan van de bordjes op zitbankjes.”

Oog voor elkaar

Wethouder Minkenberg: “Wij waren toen Sandra mij benaderde al bezig om in alle kernen een geschikte plek te vinden voor de 113-plaquettes. Inmiddels zijn ze op diverse ontmoetingsplekken te vinden.” Sandra: “Ik ben er heel blij mee. Het is een aanknopingspunt om in gesprek te gaan. Een gesprek dat verder gaat dan Enne? Ouch enne?. Suïcide is een onderwerp dat de aandacht verdient.” De wethouder beaamt dat: “Ik roep al onze inwoners op om oog voor elkaar te hebben in goede, maar zeker ook in slechte tijden. Bied een luisterend oor. Het delen van de last, maakt de last lichter. Ik hoop dat veel mensen onze 113-bankjes bezoeken. Ga in gesprek met elkaar!” Ze wil weten hoe het nu met Sandra en haar kinderen gaat. “We hebben het een plek kunnen geven en veel steun gehad uit onze nabije omgeving. Maar moeilijk blijft het.”

Bankjes met 113-bordjes

Op de volgende plekken in Echt-Susteren zijn bankjes met een 113-bordje te vinden: Kerkstraat/Perenplein in Dieteren, Populierlaan (Connect College), Plats en Prinses Christinastraat in Echt, Kapelaan Verdonschotstraat (parkeerplaats) in Koningsbosch, Kerkweg (kerkhof) in Maria Hoop, Gouverneur Houbenstraat in Nieuwstadt, Chatelainplein in Pey, Lage Bongerd (jeu de boulesbaan) in Roosteren, Schrevenhofsweg (kerkhof) in Sint Joost, Marktsingel (bij kapel) in Slek, Salvatorplein (‘t Stift) in Susteren.

Hulp

Hulp nodig of maakt u zich zorgen om iemand? Kijk op www.113.nl(externe link) of bel gratis 0800-0113. Online kunt u gratis een training volgen rond suïcidepreventie. Ga hiervoor naar vraagmaar.113.nl(externe link).