Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Een opknapbeurt voor het kanon in Susteren

19 juni 2019
Kanon Susteren
Het kanon in Susteren wordt binnenkort gerestaureerd. Van 10 juli tot medio januari is het kanon daarom tijdelijk niet meer aan het Raadhuisplein in Susteren te vinden.

Restauratie

Het kanon wordt in de gemeente Echt-Susteren opgeknapt. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en het 133 Herstelpeloton uit Vredepeel dragen zorg voor de demontage en het transport van het Susterse kanon naar een coatingbedrijf in Echt dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. In januari 2020 wordt het kanon teruggeplaatst. Deze terugplaatsing maakt deel uit van de activiteiten in de gemeente in het kader van de bevrijding van Echt-Susteren 75 jaar geleden.


De werkgroep

Om de restauratie in goede banen te kunnen leiden, is er een werkgroep aangesteld. Zij hebben bij diverse instanties in binnen- en buitenland kennis opgedaan en de benodigde expertise ingewonnen. Vervolgens brachten zij het advies uit om het kanon in zijn originele staat te herstellen. Dit betekent dat het kanon wordt gezandstraald en opnieuw voorzien van de originele kleur.


Uniek kanon

Wereldwijd zijn er slechts 5 à 6 stuks van dit type kanon in een goede staat te vinden. Het kanon is een PAK 43/41 (PanzerAbwehrKanone/anti-tank kanon) met een kaliber van 8,8 cm. Het werd in eerste instantie als luchtafweerkanon geproduceerd, maar is later als gevolg van zijn buitengewone effectiviteit, als anti-tank kanon ontwikkeld. Het stak ver boven ander geschut uit, niet alleen omdat het gemakkelijk hindernissen kon nemen en vanwege zijn goede wendbaarheid, maar ook omdat het naar alle kanten kon schieten en een hoog richtbereik had. Het kanon is in 1945 door de Engelse bevrijders, op verzoek van de toenmalige burgemeester J. Hermans, achtergelaten in Susteren. Dit kanon heeft voor de inwoners van Susteren een grote symbolische waarde en is nog steeds een stille getuige van de donkerste dagen uit de historie van Susteren tijdens de Tweede Wereldoorlog.