Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Eerste Huiskamer Extra geopend!

13 maart 2019
Huiskamer Extra
In Leisurepark in de Bandert is deze week de allereerste Huiskamer Extra geopend! Een Huiskamer met dagbesteding, speciaal gericht op mensen met dementie én hun mantelzorgers. Een uniek concept in Limburg. Wethouder Geert Frische opende deze Huiskamer Extra met een speciaal woord van dank aan alle vrijwilligers en betrokken ambtenaren die zich hebben ingezet om dit project te realiseren!

Huiskamers in alle kernen

De eerste Huiskamer Plus opende Wethouder Geert Frische in 2015. Inmiddels zijn er veel projecten bijgekomen en bevinden zich in alle kernen van onze gemeente Huiskamer- en Huiskamer Plus-projecten om te voorzien in de behoefte van dagopvang en extra zorg. Zo kunnen de bezoekers onder meer gezellig samen zijn, een warme maaltijd nuttigen of hulp krijgen bij bepaalde zorgaspecten zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Door de krachten van vrijwilligers en activiteitenbegeleidsters te bundelen in de Huiskamerprojecten, kunnen de bezoekers dicht bij huis, met mensen die ze kennen, en tegen lage kosten gebruik maken van deze voorziening. Wethouder Geert Frische is trots op deze ontwikkelingen: "Als gemeente heb je de morele verplichting om de mensen die hier geboren en getogen zijn, die deze gemeente groot gemaakt hebben, mede te voorzien van een mooie oude dag. De Huiskamer projecten dragen hier flink aan bij’’, aldus de wethouder.


Wat maakt deze Huiskamer Extra bijzonder?

De Huiskamer Extra is ook gebaseerd op het principe om ervoor te zorgen dat de bezoekers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De Huiskamer Extra is speciaal gericht op mensen die een beginnende vorm van dementie hebben én op hun mantelzorgers. In de Huiskamer Extra wordt namelijk niet alleen de deelnemer maar ook de mantelzorger begeleid, ondersteund en ontlast. Dit in tegenstelling tot de reguliere opvang waar de persoon met dementie alleen naartoe gaat. Op deze manier krijgt de mantelzorger tips en handvaten die thuis weer van pas kunnen komen. Zo kan de persoon met dementie zo lang mogelijk thuis wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Ook is er voldoende ruimte om contacten te leggen met lotgenoten. Wethouder Geert Frische: ‘’Dit project is uniek voor Limburg en hiermee lopen we als gemeente opnieuw voorop met nieuwe ontwikkelingen voor senioren die extra ondersteuning nodig hebben. We hopen dat senioren met beginnende dementie hierdoor langer thuis kunnen wonen maar ook dat hun mantelzorgers hierdoor een stukje worden ontlast.’’ Professionele activiteitenbegeleiders begeleiden de Huiskamer Extra en worden ondersteund door vrijwilligers. Meer weten over de Huiskamer Extra of een van de andere Huiskamerprojecten? Neem dan contact op met dhr. P. Heugen door een mail te sturen naar info@echt-susteren.nl of bel 0475 478 478.