Papieren coronabewijs aanvragen? Bel dan met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421).

Feiten en cijfers

Echt-Susteren is een Limburgse gemeente en telt ongeveer 32.000 inwoners. De gemeente beslaat een oppervlakte van 103,47 km². De gemeente is in 2003 ontstaan als gevolg van een fusie tussen de voormalige gemeenten Echt en Susteren. Echt-Susteren telt 9 officiële kernen, onderverdeeld in 24 kleine dorpen, gehuchten stadjes, waarvan drie kernen met stadsrechten. De plaatsnaamborden zijn overal tweetalig; in het Nederlands en in het plaatselijke Limburgs. Deze Limburgse namen zijn gekozen door de inwoners van de plaatsen.

Plattegrond het Smalste Stukje Nederland

Omringd door grenzen

Echt-Susteren ligt in Midden-Limburg, centraal gelegen tussen Roermond en Sittard-Geleen, het Belgische Maaseik en de Duitse plaatsen Waldfeucht en Selfkant. Het is letterlijk het Smalste Stukje Nederland en heeft meer buitenlandse dan binnenlandse grenzen. De gemeente is op z'n smalst slechts 4,8 km breed.


Bedrijvigheid

Er is veel bedrijvigheid in Echt-Susteren met vijf bedrijventerreinen: twee in Susteren en drie in Echt. Gezamenlijk hebben ze een oppervlakte van ongeveer 215 hectare. Met de verdere ontwikkeling van het fraaie en gunstig gelegen bedrijvenpark De Berk in Echt-Noord en de herstructurering van het bedrijventerrein de Wolfskoul wordt nieuwe werkgelegenheid gestimuleerd. Sinds 2013 wordt het Businesspark Midden-Limburg (St. Joost) ontwikkeld. Dit heeft al voor veel nieuwe banen in de logistieke sector gezorgd. Echt-Susteren is daarnaast een agrarische gemeente met veel boeren en bedrijvigheid in deze sector.


Perfecte ligging

Echt-Susteren is dankzij de uitstekende ligging aan de A2, A73, de provinciale weg N-295, het Julianakanaal en twee NS-stations (één in Echt en één in Susteren) een ideale uitvalsbasis. In circa dertig minuten bent u op de luchthaven Maastricht Aachen Airport en in België of Duitsland.


Breed genoeg om volop te genieten

Echt-Susteren biedt de ideale plek om te werken en in alle rust en ruimte te wonen. Naast een werk- en woongemeente is er in Echt-Susteren genoeg te doen in je vrije tijd: de gemeente heeft meer dan 200 kilometer fiets- en wandelpaden, campings, een golfbaan, grote speeltuinen en veel sportclubs om van te genieten. De natuur is groen en landelijk en er wordt veel aandacht besteed aan het behoud van deze natuur.


Inwoneraantallen

  • Totaal aantal inwoners: 31.744

Per kern

Echt

7.653 inwoners

Susteren

7.197 inwoners

Pey

7.016 inwoners

Nieuwstadt

3.255 inwoners

Koningsbosch

1.653 inwoners

Sint Joost

1.438 inwoners

Roosteren

1.424 inwoners

Maria Hoop

1.316 inwoners

Dieteren

786 inwoners

Totaal

31.744 inwoners

* Aantallen per 1 januari 2021


Cijfers van onze gemeente

Echt-Susteren doet net als 200 andere Nederlandse gemeenten mee met Waarstaatjegemeente.nl. Een onderzoek naar prestaties over gemeentelijke onderwerpen. Waarstaatjegemeente.nl heeft de pet op van de burger in een aantal rollen. Die van de burger als kiezer, de burger als klant, de burger als onderdaan, de burger als partner, de burger als wijkbewoner en de burger als belastingbetaler. De gegevens komen uit verschillende bronnen en onderzoeken. Zoals burger- en ondernemerspeilingen, CBS en andere centrale databronnen.


Gegevens bekijken in online dashboard

Benieuwd waar de gemeente staat? U kunt de gegevens bekijken in een online dashboard en vergelijken met andere gemeenten. Kijk op www.waarstaatjegemeente.nl en typ Echt-Susteren in de zoekbalk.