Financiële ondersteuning voor ondernemers

Woont u in Echt-Susteren en bent u ondernemer of ZZP-er? Het kan zijn dat de gemeente u kan helpen met bijstand of krediet. U vraagt de bijstand aan door telefonisch contact op te nemen met de gemeente voor een afspraak. Na uw aanvraag kijkt de gemeente of uw bedrijf gezond is. Dit betekent dat het genoeg gaat opleveren om in uw levensonderhoud te voorzien.

Op basis van de Bbz-uitkering, oftewel Bijstandsbesluit zelfstandigen kunt u als ondernemer of ZZP'er een beroep doen op bijstand voor zelfstandigen. Dit kan als u tijdelijk extra geld nodig hebt om uw bedrijf te redden of uw gezin te onderhouden.
In grote lijnen zijn er twee verschillende verzekeringen. Zijn er schulden? Dan kan een bedrijf krediet krijgen. Daarover hoeft niet in alle gevallen rente betaald te worden. Is er te weinig omzet om van te leven? Dan is een uitkering op bijstandsniveau mogelijk. Daarnaast zijn er allerlei maatwerkoplossingen. Moet het bedrijf beëindigd worden? Soms is schuldhulpverlening dan een mogelijkheid.

U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw inkomen ligt onder het bijstandsniveau
  • U heeft geen eigen vermogen (bedrijf en woning tellen niet mee)
  • U krijgt geen hulp van een bank of andere geldschieters, in de vorm van een lening
  • U besteedt minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming
  • U voldoet aan de vestigingseisen, bijvoorbeeld u staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

De gemeente neemt binnen 13 weken na ontvangst van uw aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.