Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Het mantelzorgcompliment in 2020

1 juli 2020
Mantelzorg
Vanaf 1 januari 2015 hebben gemeenten de taak om een waardering voor mantelzorgers te regelen. Mantelzorgers van inwoners van de gemeente Echt-Susteren kunnen daarom terecht bij het steunpunt mantelzorg van stichting Menswel om een mantelzorgcompliment aan te vragen.

Wat is een mantelzorgcompliment?

Een mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor mantelzorgers. De mantelzorgers die voor een langdurige periode hulp bieden aan kwetsbare vrienden of familieleden zijn onmisbaar voor het lokale zorgbeleid. Vandaar dat mantelzorgers een beloning verdienen. Mantelzorgers van 21 jaar en ouder die aan de gestelde voorwaarden voldoen krijgen van de gemeente Echt-Susteren € 175,-. Mantelzorgers tussen 12 en 20 jaar ontvangen een Nationale bioscoopbon ter waarde van € 40,-.


Mantelzorgcompliment aanvragen

Wanneer u (geregistreerd) mantelzorger bent, ontvangt u niet automatisch een compliment. De mantelzorger of de cliënt moet dit aanvragen. Dit kan met het aanvraagformulier dat terug te vinden is op www.echt-susteren.nl/mantelzorgondersteuning. Ook kunt u het formulier ophalen bij de balie van het gemeentehuis. Zowel de mantelzorger als de cliënt dienen het formulier in te vullen. Vervolgens kunt u het opsturen naar Stichting Menswel Chatelainplein 31, 6102 BB Echt of mailen naar mantelzorg@menswel.nl.Wanneer kunt u geen mantelzorgcompliment
aanvragen?

  • U kunt geen mantelzorgcompliment aanvragen als u niet woonachtig bent in de gemeente Echt-Susteren.
  • Als uw mantelzorger niet geregistreerd staat als mantelzorger bij stichting Menswel.
  • Als het professionele zorg betreft of onder gebruikelijke hulp van huisgenoten valt.
  • Als u voor het jaar 2020 minder dan 8 uur per week en korter dan 3 maanden hulp van de mantelzorger(s) ontvangt.
  • Ook kunt u geen mantelzorgcompliment aanvragen als de zorgvrager in een instelling woont (en een WLZ-indicatie heeft). Deze inwoners maken namelijk al gebruik van de mogelijkheden die de WLZ-instelling biedt.

Meer informatie

Meer weten over een mantelzorgcompliment of over het registreren van u als mantelzorger? Neem dan contact op met Stichting Menswel via 0475-48 48 48 of mail uw vraag naar mantelzorg@menswel.nl.