Let op: in verband met de aangescherpte coronamaatregelen is het gemeentehuis de komende maandagen vanaf 17.00 uur gesloten. 

Papieren coronabewijs aanvragen? Bel dan met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421).

Hulp bij geldproblemen

Komt u thuis door omstandigheden niet meer uit uw eigen administratie, of begrijpt u niet wat er in brieven van instanties staat? Een vrijwilliger van het Klapperproject leert u uw administratie op orde te brengen en op orde te houden. Ook helpen zij u wijs te worden uit voor u ingewikkelde brieven. De vrijwilligers helpen u op weg, maar u gaat er zelf mee aan de slag.

Deelname is gratis.
Een klapper, om de administratie overzichtelijk in op te bergen kost € 2,50 en de klapperindeling (tabbladen) kost € 1,50.

Aanmelden en meer informatie:
Team cliëntondersteuning Menswel
Telefoonnummer: 0475 - 48 48 48

Mensen met schulden wachten gemiddeld zo’n 5 jaar voor ze hulp vragen. Als zij zich uiteindelijk melden is de schuld gemiddeld opgelopen naar €40.000 bij 15 verschillende schuldeisers. De gemeente vindt het belangrijk om in een vroeg stadium hulp te kunnen bieden. Blijf niet te lang rondlopen met geldzorgen. Wij kijken graag met u mee, zodat we samen kunnen kijken naar mogelijke oplossingen. Onze hulp is gratis.

De gemeente werkt hierin samen met zorgverzekeraars, woningcorporaties,  energiemaatschappijen en waterleveranciers. Deze samenwerkingspartners melden betalingsachterstanden bij de gemeente. Is er op een adres één melding dan wordt vanuit de gemeente hulp geboden. Als op één adres 2 of meer meldingen zijn worden de professionals van Algemeen Maatschappelijk Werk ingeschakeld. Zij gaan langs bij de inwoner en bieden hulp aan.

Betalingsachterstand bij één van bovenstaande organisaties?

U kunt voor hulp terecht bij het Sociaal Wijkteam van de gemeente Echt-Susteren.  Zij zijn er voor ondersteuning, advies en hulp. Het Sociaal Wijkteam helpt met het vinden van een passende oplossing bij vragen over inkomen en ondersteuning en de aanpak van de persoonlijke gevolgen hiervan. 

Meerdere betalingsachterstanden bij één van bovenstaande organisaties?

Als er op een adres meerdere meldingen zijn van betalingsachterstanden geeft de gemeente Echt-Susteren dit door aan Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. Zij komen bij u langs om hulp te bieden. Vooraf wordt u per brief geïnformeerd. Meer informatie en de contactgegevens vindt u hier.

Persoonsgegevens en privacy

Sinds 1 januari 2021 is vroegsignalering van schulden en het bieden van hulp een wettelijke taak van de gemeente. Gemeente Echt-Susteren werkt daarvoor samen met zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiemaatschappijen en WML. Deze samenwerkingspartners melden betalingsachterstanden bij de gemeente. De uitwisseling van persoonsgegevens gebeurt privacy proof en volgens de AVG. Klik hier voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw privacy.

Plangroep

Weet u niet meer hoe u uw schulden moet aflossen? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. U kunt hiervoor terecht bij Plangroep, de organisatie die de schuldhulpverlening uitvoert voor gemeente Echt-Susteren. De hulp is gratis maar niet vrijblijvend. Meer informatie vindt u hier.

Overige ondersteuning

U kunt ook bij het Sociaal Wijkteam of het Algemeen Maatschappelijk Werk in Echt-Susteren terecht. Zij helpen u met de passende oplossing bij vragen over financiën / schulden en de aanpak van de persoonlijke gevolgen hiervan. In verband met de coronamaatregelen kunnen de maatregelen omtrent afspraken wijzigen. U kunt voor meer informatie terecht op de website van het Algemeen Maatschappelijk Werk of via 088-6560600. Het Sociaal Wijkteam is te bereiken op telefoonnummer (0475) 478 478 of via deze inloopspreekuren.