Gewijzigde openingstijden rondom carnaval

  • Er wordt een carnavalsmiddag georganiseerd voor de ouderen die deelnemen aan de huiskamerprojecten in onze gemeente. Op donderdag 20 februari is het gemeentehuis daarom gesloten. Telefonisch is het gemeentehuis bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur 
  • Vanwege carnaval is het gemeentehuis op maandag 24 februari en dinsdag 25 februari gesloten (ook telefonisch)
  • Voor werkzaamheden die niet uitgesteld kunnen worden, zoals geboorte- en overlijdensaangiftes, wordt op dinsdag 25 februari de gelegenheid geboden om aangifte te doen tussen 11.00 en 12.00 uur. U kunt dan terecht bij de ambtenaar burgerlijke stand op het gemeentehuis 
  • Daarnaast verzoeken we iedereen om tijdens de carnavalsdagen de Nieuwe Markt zoveel mogelijk vrij te houden van geparkeerde auto’s in verband met carnavalsoptochten

Japanse Duizendknoop in Echt-Susteren

15 april 2019
japanse duizendknoop
Ook de gemeente Echt-Susteren kampt met de problemen die de Japanse Duizendknoop met zich meebrengt. De Japanse Duizendknoop, een hardnekkige plant, groeit erg snel en kan overlast veroorzaken aan woningen, wegen, bouwwerken en aan andere planten en struiken.

Aanpak

Op basis van vergelijkbare ervaringen in Nederland en specifieke informatie van deskundigen kiest de gemeente Echt-Susteren ervoor om de Japanse Duizendknoop in het gemeentegebied te gaan beheersen, zodat de bestaande haarden niet groter worden. Hiermee houden we vooral rekening binnen het (maai) beheer van het openbaar groen. Daar waar de Japanse Duizendknoop een acuut probleem kan veroorzaken of een direct gevaar kan vormen voor de omgeving, wordt de aanpak voor die specifieke locatie op maat bekeken. Dit kan zijn door de plant af te dekken, af te graven of specifiek beheer te voeren zoals de inzet van schapen. 


Wat kunt u zelf doen?

De gemeente treft enkel maatregelen op gemeentegebied. Het kan voorkomen dat de Japanse Duizendknoop in uw tuin staat. In dat geval kunt u het beste onderstaande tips opvolgen: 

• Probeer de Japanse Duizendknoop in toom te houden door de stengels een paar keer per jaar uit de grond te trekken. 

• Graaf de plant uit. Hierbij is het belangrijk dat u alle wortels weghaalt, want zelfs het kleinste wortelstukje kan mogelijk weer een nieuwe plant worden. 

• Maak van de huidige groeiplaats van de Japanse Duizendknoop een gazon en maai dit minstens eens per twee weken. Gooi daarbij het maaisel in de grijze container. Door het intensief maaien raakt de plant uitgeput en kan deze op termijn afsterven. 

• Gooi de plantenresten of grond van de Japanse Duizendknoop in de grijze container en niet in de groene container of op de composthoop. Zo kunt u voorkomen dat de plant zich verder verspreidt. 


Japanse Duizendknoop in kaart brengen 

Heeft u zelf de Japanse Duizendknoop in uw tuin? Meld dit dan bij de gemeente via de gratis Buiten Beter app of geef de melding door via www.echt-susteren.nl/melden. U kunt natuurlijk ook altijd telefonisch een melding maken door te bellen naar 0475 478 478. Hierdoor krijgen wij een compleet beeld over de verspreiding van deze plant. De gegevens worden gebruikt om deze digitale verpreidingskaart met de locaties van de Japanse Duizendknoop te actualiseren.