Gewijzigde openingstijden
In verband met Hemelvaartsdag is op donderdag 13 mei 2021 het gemeentehuis gesloten.

Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden wat losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Laat geen ballonnen op

16 januari 2020
Ballonnen
Echt-Susteren ontraadt inwoners om ballonnen of milieuonvriendelijke confetti op te laten of te gooien. De gemeente doet dit vanwege de schadelijke gevolgen van de rubberen en plastic resten van de feestmaterialen voor natuur en dier.

Oplaten en gooien ontmoedigen

Het is een vrolijk gezicht om ballonnen en confetti de lucht in te zien gaan. Dit gebeurt dan ook regelmatig bij evenementen of feesten. Maar, opgelaten ballonnen komen ook weer neer. En belanden uiteindelijk vaak in rivieren, meren, beken of in de zee. Daarna spoelen ze aan als zwerfvuil of verdwijnen in de magen van dieren. Ballonnen en confetti met een plastic coating zijn dus schadelijk voor dieren en het milieu. Dit is reden genoeg voor de gemeente om ballonoplatingen te ontmoedigen.

Niet afbreekbaar

Ballonnen van latex vergaan (afhankelijk van waar ze terecht komen) pas na jaren en de kunststof exemplaren vergaan zelfs helemaal niet. Ongeveer één op de vier ballonnen die wordt gevonden is een folieballon. Plastic onderdelen, zoals sierlinten en ventielen, breken daarnaast in steeds kleinere stukjes af. In de zee vormen deze onderdelen een groot gevaar voor zeedieren. Ze raken verstrikt in sierlinten en sterven. Ook worden er dolfijnen, walvissen, zeeschildpadden, vissen en vogels gevonden met plastic, afsluiters of ventielen in hun maag. Benieuwd naar andere alternatieven? Bekijk www.marienafval.weebly.com.