De Liberation Route Europe verbindt honderden verhalen en plekken uit negen Europese landen met elkaar. Deze plekken bevinden zich langs de weg die de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding en daarmee een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Peter Pustjens en Paul Peters, zoon van verzetsleider Jan Mathijs Peters, onthulden de ‘Vector of Memory’. Hiermee maakt Roosteren deel uit van de Liberation Route.

Vector of Memory

De vector bevind zich bij Kasteel Eyckholt in Roosteren. Rondom deze plek verdedigde een verzetsgroep van veertig verzetsmensen en oud-militairen uit Roosteren en omgeving een half jaar lang onafgebroken het front. Ook hadden ze een internationale vluchtlijn opgezet waarmee tientallen vluchtelingen zijn ontsnapt. Wethouder Peter Pustjens is blij dat deze plek onderdeel van de Liberation Route is: “Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor inwoners die zich hebben ingezet voor de gemeente ten tijden van een oorlog. Deze vector draagt daar mooi aan bij.”

Meer informatie

Lees het volledige verhaal van de verzetsgroep op www.liberationroute.com(externe link). Hier is ook de route van Hiking Trail Limburg te vinden, waar de vector onderdeel van is.