Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelen. Hier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Restauratie dakpannenfabriek De Valk

23 februari 2021
Dakpannenfabriek De Valk
Na jarenlange stilte gaat eind deze maand de restauratie van voormalige dakpannenfabriek De Valk van start op basis van de reeds verleende vergunningen. De vergunningen voor de totale restauratie, waarvoor de subsidie vanuit de provincie Limburg inmiddels is toegekend, zijn nog in afwachting van het besluit van het college. Deze kunnen worden verleend zodra het nieuwe bestemmingsplan Centrum Echt in werking is getreden.

Werkzaamheden

De aannemer start in opdracht van De Valk Zuid BV met het verwijderen van het dak van ‘Loods 14’, dit is de grote hal die haaks op de Aasterbergerweg ligt. Vervolgens worden in het gebouw zelf de nodige werkzaamheden uitgevoerd waaronder het terug aanbrengen van de kelder. Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond wordt het dak volledig gerestaureerd teruggelegd.


Boek over De Valk

Vanuit een brede interesse in de ontstaansgeschiedenis van De Valk, wordt er in 2023 een boek uitgebracht over de rijke historie van deze voormalige dakpannenfabriek. In samenspraak met familie De Boer en in opdracht van de gemeente gaat de Heemkundekring Echter Landj dit schrijven. Dit boek zal de geschiedenis beschrijven vanaf de middeleeuwse banmolen die door de familie Meuwissen is gekocht, de bouwstart van De Valk rond 1900 en de ontwikkelingen die geleid hebben tot het hergebruik van het rijksmonument in 2020.


Ontstaansgeschiedenis

De komst van dakpannenfabriek De Valk rond 1900 zorgde voor grote werkgelegenheid in Echt en omstreken. Op het hoogtepunt werkten er zelfs 350 mensen uit de omgeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de fabriek in bedrijf en meteen na de oorlog waren het voor de fabriek gouden tijden met de heropbouw van alle gebouwen. Uiteindelijk moest in 1979 de fabriek haar deuren sluiten. In het boek dat door de Heemkundekring Echter Landj nog moet worden geschreven, leest u meer over dit rijksmonument.