Vragen over het coronavirus (COVID-19)
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 20 april van kracht. De avondklok wordt wel iets aangepast. Vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in om 22.00 uur. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Resultaten enquête afvalinzameling

3 maart 2021
enquete
Afgelopen jaar is er veel rondom het thema afval veranderd. Samen hebben we beter afval gescheiden, hebben we minder restafval afgevoerd én hebben inwoners zelfs de kans gehad om te besparen op het afvaltarief door minder vaak de restafvalbak aan de straat te zetten. Eind december afgelopen jaar hebben inwoners van Echt-Susteren zich in een enquête kunnen uitspreken over deze nieuwe manier van afvalinzameling en de inzet van mensen die hierbij betrokken zijn.

Samenvatting resultaten

De meeste inwoners zijn tevreden met de nieuwe afvalinzameling. Alle afvalstromen krijgen een rapportcijfer tussen de 7 en 8. De communicatie van de gemeente voorafgaand en gedurende de veranderingen krijgt het rapportcijfer 7. De overige resultaten van deze enquête zijn hieronder samengevat.

  • 63% van de inwoners heeft minder restafval met het nieuwe afvalinzamelsysteem en is PMD en GFT-afval beter gaan scheiden;
  • 88% van de inwoners laat de restafvalcontainer om de 4 weken of minder vaak legen;
  • 50% van de inwoners biedt de GFT-container in de zomermaanden wekelijks aan;
  • 68% van de inwoners vindt de scheidingsregels voor PMD duidelijk;
  • 94% van de inwoners vindt de scheidingsregels voor GFT-afval duidelijk;
  • 83% van de inwoners komt maximaal twee maal per jaar op een van de milieuparken;
  • 35% van de inwoners maakt gebruik van de diensten van de lokale kringloopwinkel.

Bekijk de volledige evaluatie hier.


Minder restafval

Met het instellen van het nieuwe afvalinzamelsysteem is de hoeveelheid restafval verminderd. In 2019 werd er 180 kilogram per inwoner ingezameld en in 2020 daalde dit tot 108 kilogram door het beter scheiden van afval. Ten opzichte van 2019 bestond het restafval in 2020 uit minder tuinafval, PMD en glas. Dat zorgde al voor een goed resultaat. Het scheiden van GFT-afval kan echter nog beter. Dit belandt nog te vaak in de restcontainer terwijl het thuis hoort in de GFT-container. In de afbeelding hieronder is het verschil te zien in samenstelling tussen de restafvalcontainers in 2019 en 2020. De tabel ernaast laat zien wat het verschil was in het gewicht in tonnen per ingezamelde afvalstroom.

Afvalcontainer en afvalstromen 2019-2020
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Echt-Susteren