Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u de meest actuele noodverordening van de Veligheidsregio Limburg-Noord. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Resultaten nieuwe afvalscheiding boven verwachting

30 april 2020
Wethouder Meuwissen afval
Vanaf januari 2020 werkt de gemeente Echt-Susteren met een modern en duurzaam systeem van afvalscheiding. Het doel is om de hoeveelheid restafval in stappen terug te dringen. De resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar zijn boven verwachting: de hoeveelheid restafval is met meer dan de helft afgenomen. Wethouder Hub Meuwissen is zeer tevreden: “Dit is een compliment aan alle inwoners, deelnemende verenigingen en de vrijwilligers van de zwerfvuilacties. Als we met z’n allen zo doorgaan, daalt de hoeveelheid restafval van 204 naar 96 kg per inwoner per jaar.”

Meer herbruikbare stoffen ingezameld

De hoeveelheid ingezamelde herbruikbare grondstoffen zoals GFT, glas en PMD (plastic, metaal/blik en drankpakken) is sinds begin dit jaar sterk toegenomen. Zo nam de hoeveelheid huis-aan-huis ingezameld GFT met 35% toe, wit en bont glas met respectievelijk 11% en 21% en steeg de hoeveelheid PMD met maar liefst 85%. “Door deze toenames in herbruikbare grondstoffen houden inwoners minder restafval over en hoeven zij de restafvalcontainers minder vaak aan te bieden”, zegt wethouder Meuwissen. “Inwoners besparen op deze manier kosten op het variabele deel van de afvalstoffenheffing in 2020.”


Oud papier inzameling

De hoeveelheid ingezameld oud papier bleef nagenoeg gelijk. Na een tijdelijke inzamelstop is vanaf begin deze maand de inzameling weer opgestart door elf verenigingen, conform de richtlijnen van het RIVM en de branchevereniging. De andere verenigingen hebben aangegeven vanaf juni weer papier te gaan inzamelen.


Zwerfafval toegenomen

Door bijplaatsingen, dumpingen en afgekeurd PMD-afval is het zwerfafval de afgelopen maanden fors gestegen, met maar liefst 45%. Een zorgwekkende toename. Sinds kort helpt een groep van ongeveer 20 vrijwilligers om het zwerfafval in het openbare gebied op te ruimen. Nederland Schoon is bezig met een plan van aanpak om de strijd tegen zwerfafval verder aan te gaan.


Statiegeld op kleine plastic flessen

Jaarlijks verdwijnen miljoenen plastic flesjes en blikjes in de natuur. Om de hoeveelheid zwerfafval in Nederland terug te dringen, komt vanaf juli 2021 op alle plastic flesjes onder de 1 liter statiegeld. Eerdere pogingen om de hoeveelheid zwerfafval in Nederland terug te dringen hebben helaas niet voldoende resultaat gehad.


Doe mee!

Doet u ook mee om meer afval te scheiden? Kijk op de afvalwijzer die ieder jaar bij u op de deurmat valt of klik hier voor meer tips.