Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Spinselmot niet verwarren met de eikenprocessierups

20 mei 2020
Spinselmot
De gemeente heeft enkele meldingen ontvangen over kaalgevreten bomen en spinsels/webben. Velen denken dat dit het werk is van de eikenprocessierups. In werkelijkheid gaat het hier om de ongevaarlijke spinselmot. De larven van de spinselmot spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde.

Spinsel is niet schadelijk

De webben van de eikenprocessierups en spinselmot lijken op elkaar. Beide rupsen maken gesponnen netten, maar de spinselmot is voor de mens absoluut niet schadelijk. Ondertussen vreten ze de planten helemaal kaal. Na enkele weken herstellen de meeste bomen en struiken vanzelf en krijgen deze opnieuw blad. Bestrijding is dan ook niet nodig. De eikenprocessierups vormt daarentegen wel een gevaar voor de gezondheid en wordt om die reden wel door de gemeente bestreden.