Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft om grip op het coronavirus te krijgen een aantal maatregelen genomen. Kijk hier voor de huidige maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Sporten voor jongeren? Let op de (nog steeds strenge) regels!

30 april 2020
Sportmaatregelen
De coronamaatregelen in Nederland zijn nog steeds van kracht: blijf zoveel mogelijk thuis, werk vanuit huis als dat kan en houd 1,5 meter afstand. Toch is er voorzichtig ruimte gekomen voor georganiseerde sportactiviteiten in de buitenlucht voor jongeren tot en met 18 jaar. Hierbij moeten verenigingen en commerciële sportaanbieders wel met de gemeente in overleg gaan om dit goed af te stemmen. Hiervoor heeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord regionaal richtlijnen opgesteld die hieronder worden toegelicht. Let op: voor mensen boven de 18 jaar blijft buiten sporten met meer dan twee personen verboden!

Sportactiviteiten alleen voor jongeren in de buitenlucht mogelijk na melding!

Onder strikte voorwaarden is het mogelijk om een aantal sportactiviteiten voor jongeren te organiseren. Deze activiteiten moeten dan minimaal twee dagen op voorhand bij de gemeente worden gemeld door de vereniging of commerciële sportaanbieder. Dit kan met het meldformulier dat hier is terug te vinden. De georganiseerde sportactiviteiten mogen alleen in de buitenlucht plaatsvinden. Alle binnensport-accommodaties blijven gesloten. Dit geldt ook voor binnen- en buitenzwembaden en fitnessruimtes, douches, kleedkamers en kantines. Let op: alle wedstrijden zijn en blijven verboden!


Wie mag wel meedoen aan georganiseerde buitensportactiviteiten?

Alle sport- en spelactiviteiten onder begeleiding van een trainer of coach vallen onder  buitensportactiviteiten. Dit kan zowel in de openbare ruimte als op sportaccommodaties. Daarnaast mag de groep niet groter zijn dan 25 jongeren per groep. Per 10 jongeren is één begeleider verplicht aanwezig. Begeleiders houden 1,5 meter afstand van elkaar en van de jongeren. Daarnaast moeten jongeren thuis naar het toilet vóór vertrek naar de activiteit. De (georganiseerde) sportactiviteiten zijn toegestaan voor de volgende doelgroepen:

  • Kinderen t/m 12 jaar die in de buitenlucht in georganiseerd verband spelen en sporten en ongeorganiseerd spelen op veldjes en pleintjes.
  • Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen georganiseerd en op afstand sporten in de buitenlucht. Houd dus nog steeds1,5 meter afstand en neem hygiënemaatregelen in acht. Buiten de activiteit om blijft gelden dat jongeren van 13 t/m 18 jaar alleen mogen samenkomen in groepen van maximaal 2 personen.
  • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Wat mag niet?

Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: Blijf thuis! De volgende zaken zijn niet toegestaan:

  • Organiseer geen sportwedstrijden
  • Ga niet als jongeren boven de 13 jaar gezamenlijk ‘spontaan’ sporten met vrienden
  • Organiseer geen sportactiviteiten zonder dit te melden
  • Ga niet sporten in binnensportaccommodaties. Denk aan binnenzwembaden en fitnessruimtes. Deze blijven gesloten.
  • Maak geen gebruik van doucheruimtes, kleedkamers en kantines. Deze blijven overal gesloten.
  • Kinderen en jongeren moeten zelf naar de training gaan, ouders brengen en halen alléén wanneer het echt niet anders kan.
  • Ouders die niet de rol van begeleider hebben mogen niet komen kijken naar de sport- en spelactiviteiten.

Meer informatie?

De uitgebreide richtlijnen, de noodverordening en het benodigde meldformulier kunt u hier terugvinden. Verder kunt u veel gestelde vragen en antwoorden hierover vinden via Rijksoverheid. Heeft u dan nog steeds vragen? Mail deze dan naar info@echt-susteren.nl t.a.v. dhr. G. Thissen.

Belangrijke documenten

pdf Richtlijnen sporten jongeren Veiligheidsregio Limburg-Noord (PDF, 61.51 KB)
pdf Noodverordening 29-4-2020 (PDF, 166.38 KB) pdf Meldingsformulier sportactiviteiten voor jongeren (PDF, 215.66 KB)

 

Sportmaatregelen
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Rijksoverheid