Deze maand start de aanleg van het zonnepark aan de Maasbrachterweg in Berkelaar. Het is het eerste van de in totaal vijf zonneparken die de komende tijd in de gemeente Echt-Susteren worden aangelegd. Op zo'n vijf hectare worden 9.000 zonnepanelen geplaatst. Goed voor duurzame energie voor circa 2.000 huishoudens.

Ligging

Het zonnepark ligt tussen Berkelaar en Maasbracht. Ingeklemd tussen de Maasbrachterweg in het oosten en de dijk langs het Julianakanaal in het westen. De bouw van het park, een gezamenlijk initiatief van het bedrijf NaGa Solar en Hoeve de Ruif, wordt uitgevoerd door de firma ATON Projects bv. De zonneweide moet in oktober klaar zijn.

Voedselbos

Het zonnepark wordt zo optimaal mogelijk ingepast in het landschap en is straks vanaf de kant van de Maasbrachterweg niet te zien. In het plan is bovendien veel aandacht besteed aan het versterken van de natuurwaarden en biodiversiteit. Zo wordt een deel ingericht als voedselbos. Een groen gebied met onder meer fruit- en notenbomen en zaden en bloemen. Het voedselbos is straks vanaf het fietspad aan de Maasbrachterweg openbaar toegankelijk. De aanleg van dit gebied start in november.

Bijdrage duurzaamheid

Wethouder Hub Meuwissen is tevreden dat de bouw van het eerste zonnepark in de gemeente na een lange voorbereiding nu van start gaat. "Echt-Susteren heeft net als alle andere gemeenten in Nederland een grote duurzaamheidsopdracht. Met de bouw van dit eerste zonnepark zijn we goed op weg om daar onze bijdrage aan te leveren." Meer informatie over het project vindt u op www.echt-susteren.nl/zonne-energie.