Trouwen in Echt-Susteren

Als u gaat trouwen, maakt u met de gemeente afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie er uit komt te zien.

Raadpleeg de huwelijks- en partnerschapsbrochure voor alle informatie rondom trouwen of het sluiten van een geregisteerd partnerschap. Hierin vindt u ook de benodigde formulieren voor een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie.

Het is niet meer mogelijk om gebruik te maken van de trouwlocatie De Plats.

Let op: per 1-1-2018 verandert de huwelijkswetgeving op het gebied van gemeenschap van goederen. Meer informatie leest u hier.

Melding voorgenomen huwelijk

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort dag kan zijn. Zie ook: melden van een voorgenomen huwelijk


Getuigen

Bij een huwelijk of een partnerschapregistratie hebt u  twee, drie of vier getuigen. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

U levert bij de trouwgemeente een kopie in van het identiteitsbewijs van uw getuigen. Doe dit al bij de melding van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.


Ambtenaar burgerlijke stand

De trouwambtenaar voltrekt het huwelijk of de registratie. U kunt zelf een trouwambtenaar regelen of gebruik maken van een trouwambtenaar van de gemeente Echt-Susteren. De trouwambtenaar neemt tijdig contact met u op voor een gesprek. Dit om een persoonlijke toespraak te kunnen houden. Wilt u dat iemand anders uw huwelijk leidt? Neem dan ruim op tijd contact met ons op.


Trouwen in het buitenland

Als u wilt trouwen in het buitenland, maar woonachtig bent in Nederland, wordt er vaak gevraagd om een verklaring van huwelijksbevoegdheid. De gemeente waar (één van de) partner(s) woont onderzoekt dan of iemand mág trouwen (en niet bijvoorbeeld nog getrouwd is met iemand anders). Als er geen bezwaren zijn, dan geeft de gemeente aan dat iemand bevoegd is om te trouwen: de verklaring van huwelijksbevoegdheid. Voor het verkrijgen van deze verklaring zijn meestal aanvullende stukken nodig. Heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente. U hoort dan welke stukken er in uw specifieke situatie nodig zijn.  


En verder…

Als u overweegt om te trouwen in Echt-Susteren neem dan de huwelijksbrochure door. Hierin vindt u alle informatie over de mogelijkheden en de in te vullen formulieren voor de melding van een voorgenomen huwelijk.

In de huwelijksbrochure vindt u alle informatie en formulieren met betrekking tot het trouwen en het sluiten van een partnerschapsregistratie in gemeente Echt-Susteren.

pdf Huwelijks- en partnerschapsbrochure gemeente Echt-Susteren (PDF, 4.18 MB)

Kosten voor trouwen of registreren partnerschap in Echt-Susteren (2019):

Dag en tijd          Stadhuis Thuishuwelijk Aangewezen locatie
Op werkdagen tussen 9:00 uur - 17:00 uur   € 290 € 275 € 425
Zaterdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur € 450 € 425 € 575
Op dinsdagmorgen om 9:00 uur - 9:15 uur is geen recht verschuldigd op het stadhuis nvt € 275 € 425

Indien een verzoek tot huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie geen doorgang vindt, is 50 % van de betaalde legeskosten verschuldigd.

Overige kosten

  • Trouwboekje of partnerschapsboekje in nubuck: € 32,10
  • Trouwboekje of partnerschapsboekje in leer: € 43,60
  • Benoeming en beëdiging op verzoek tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag (hierin zijn niet inbegrepen de kosten van de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)): € 212