Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangegeven dat de coronamaatregelen verder worden verruimd. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Verhuurt u een pand? Weet wie u in huis haalt!

17 december 2018
Als u een woning of pand verhuurt aan anderen, is het extra opletten voor drugscriminaliteit. U als eigenaar bent namelijk medeplichtig als er in uw pand drugs wordt geteeld, geproduceerd of verhandeld. Of u hier nu vanaf weet of niet. Vergis u daarom niet in de risico’s.

Wat staat er voor een verhuurder op het spel bij misdrijven door de huurder?

Vrijwel altijd is er door de huurders schade aan het pand veroorzaakt, waarvoor uzelf als verhuurder opdraait. Denk aan doorgebroken muren, gaten in het dak of water- en brandschade. Ook kunt u opdraaien voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit en het opruimen van de kwekerij of de productieruimte voor (synthetische)drugs. Mocht er brand uitbreken als gevolg van een hennepkwekerij dan bent u hoogstwaarschijnlijk niet verzekerd voor de schade. Daarnaast kan de gemeente het pand sluiten waardoor u als verhuurder inkomsten misloopt en een slechte naam als verhuurder kunt krijgen. Ook kunt u vervolgt worden voor het meewerken aan deze misdrijven.Kortom: u als verhuurder loopt grote risico's, weet daarom wie u in huis haalt!


Voorkom problemen

U kunt veel problemen voorkomen door een aantal maatregelen te treffen. Zo kunt u de verhuur van het pand regelen bij een erkende makelaar die de papieren van de huurder controleert. Ook dient u altijd een huurcontract te ondertekenen waarin u kunt opnemen dat u ieder kwartaal het pand komt inspecteren. Voer deze inspecties dan ook daadwerkelijk uit. Voor het downloaden van een voorbeeld huurcontract gaat u naar www.watstaaterophetspel.nl/verhuurders. Bij het ondertekenen van het contract is het ook belangrijk dat u zelf een kopie van het originele identiteitsbewijs van de huurder bewaard en deze controleert op echtheid. U kunt een ID-bewijs controleren via de Dutch ID app. Controleer ook of het BSN-nummer en het rekeningnummer op alle documenten hetzelfde zijn. Daarbij is het belangrijk om nooit contante betalingen te accepteren en altijd een borg te vragen. Zorg ook ervoor dat de huurder zelf het elektriciteitscontract afsluit en vraag daar een kopie van. Verder helpt het om goed contact te onderhouden met de huurder én met de buren. Kijk voor meer preventietips voor verhuurders op www.watstaaterophetspel.nl/verhuurders


Meld misdaad!

Vermoed u dat er drugshandel, wietteelt of productie van drugs in uw pand of buurt plaatsvindt? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of meld het anoniem via 0800-7000.