Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangegeven dat de coronamaatregelen verder worden verruimd. Kijk hier voor de huidige maatregelen. Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover ? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Wat iedereen moet weten over het coronavirus

18 maart 2020
Coronavirus
In ons land zijn veel besmettingen door het coronavirus. Vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze besmet raken met het coronavirus. Dokter Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt enkele vragen.

Hoe kunt u het coronavirus oplopen?

Het coronavirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon hoest en niest, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kunt u besmet raken. Ook kunt u het virus via handen en voorwerpen binnenkrijgen.


Wat kunt u doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste wat u kunt doen, geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:
• Was uw handen regelmatig met water en zeep.
• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik weg.
• Schud geen handen.
• Blijf thuis bij klachten: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
• Mijd (sociale) bijeenkomsten en evenmenten
• Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden.


Wat is het advies voor kwetsbare groepen?

Voor ouderen en personen met verminderde weerstand geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Dit geldt niet voor hulp- of zorgverleners, u mag er vanuit gaan dat zij goed geïnformeerd zijn en werken volgens de richtlijnen.


Wat doe ik wel/niet als ik verkouden ben of misschien het coronavirus heb?

Blijf thuis bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Bel pas met uw huisarts als klachten verergeren. Ga bij twijfel niet op bezoek bij anderen en neem niet deel aan sociale activiteiten waar meerdere mensen bijeen komen. Zo voorkomt u dat u anderen aansteekt en spaart u energie om sneller beter te worden.


Hoe weet ik of ik een ‘gewone’ griep heb of besmet ben met het coronavirus?

De klachten bij de griep en het coronavirus lijken veel op elkaar. De kans op een besmetting met het coronavirus is groter als u:
• Contact hebt gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.
• Klachten krijgt nadat u terugkomt uit een gebied waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

Besmetting met het coronavirus kan alleen worden vastgesteld na onderzoek. Alleen bij mensen met een kwetsbare gezondheid zal in overleg met de huisarts nog getest worden. Bij alle klachten van zowel griep als het coronavirus geldt: blijf thuis en ziek uit. Bel met uw huisarts als de klachten verergeren.

Vergeet niet: heeft u (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden?
Blijf thuis! Zo beschermt u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.