Vragen over het coronavirus (COVID-19)
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 20 april van kracht. De avondklok wordt wel iets aangepast. Vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in om 22.00 uur. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Wat te doen bij een incident of ramp?

Snelle informatie over een incident of ramp krijgt u via social media, Burgernet of NL Alert. Als de sirene in Echt-Susteren gaat is er iets aan de hand. Volg dan de instructies van politie, brandweer, hulpdiensten en gemeente op via radio, televisie, teletekst, limburg-veilig.nl of crisis.nl.

Snel geinformeerd

NL Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is. Plus wat u op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. Wilt u zich aanmelden voor NL Alert? Ga naar www.nederlandveilig.nl/nl-alert.

Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie om de woon- en werkomgeving veiliger te maken. Alle deelnemers uit de buurt, krijgen van de politie een (spraak) sms’je met het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Burgernet wordt alleen ingezet als er een duidelijk signalement is bij diefstal, beroving of vermist persoon. Wilt u ook deelnemer worden bij Burgernet? Meld u aan op www.burgernet.nl.

Sociale media

Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente Echt-Susteren ook gebruik van diverse sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom ook op Twitter en Facebook. Ook de politie, brandweer in Echt en Susteren en Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn op Twitter te vinden.


Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

  • Ga direct naar binnen
  • Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
  • Zet radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via radio op 100.3 FM, Teletekstpagina 112 en L1 TV. Ook wordt een speciaal informatienummer geopend. L1 maakt dit bekend
  • Volg de instructies altijd goed op

Wat u moet weten

Wilt u meer informatie over een ramp? Kijk op www.crisis.nl of www.limburg-veilig.nl.
Wilt u meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een ramp?
Wilt u meer informatie over mogelijke risico's in uw omgeving? Kijk op www.risicokaart.limburg.nl of risicokaart Echt-Susteren.