
Wat is WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. Verkoopcijfers tonen aan dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dit heeft ook effect op de WOZ-waarde, die nu al vijf jaar op rij stijgt. Deze maand, ontvangt u de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2020. De WOZ-waarde is een jaar geldig. Om de waarde van uw woning in te schatten, kijkt de gemeente onder andere naar de kenmerken van de woning en naar de verkoopcijfers van alle vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht. Bij kenmerken kunt u denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging. Op basis van deze factoren maakt de gemeente een taxatiemodel, een geautomatiseerde vergelijking voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen.
Bezwaar maken WOZ-waarde?
Als u vindt dat deze WOZ-waarde lager of hoger moet zijn, bel dan eerst met BsGW via 088-8420 420. Zij geven u duidelijkheid over hoe de waardebepaling tot stand is gekomen. Vaak is bezwaar maken dan niet meer nodig. Als toch blijkt dat de WOZ-waarde niet correct is vastgesteld en uw wilt bezwaar maken, doe dit dan gratis via Mijn BsGW of via 088-8420 420 en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit kunt u doen tot zes weken na de dagtekening op het aanslagbiljet. Er zijn ook externe bureaus actief om u te helpen bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde. Houd er rekening mee dat u via deze weg toch vaak duurder uit bent. Neem dus altijd eerst contact op met BsGW.
Wat zijn mijn gemeentelijke lasten?
Alle gemeentelijke lasten, waaronder ook de onroerendezaakbelasting (ozb) waarvan de hoogte mede afhangt van de waarde van uw woning (WOZ-waarde), kunt u hier online bekijken via de lokale lastenmeter. Hier kunt u precies zien wat een stijging of daling van de WOZwaarde doet met de belasting die u betaalt.