In de gemeente Echt-Susteren staat kwaliteit van leven voorop. Niet voor niets draagt onze gemeente al jaren het internationale Cittaslow-keurmerk dat oorspronkelijk uit Italië komt. Het keurmerk wordt alleen uitgereikt aan kleinschalige plattelandsgemeenten met minder dan 50.000 inwoners, waar focus ligt op landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. De Cittaslow-familie bestaat inmiddels uit een wereldwijd gezelschap. Alle leden delen een passie voor hun leefomgeving en garanderen op een duurzame manier een hoge levenskwaliteit.

Een evenwichtig leven

De Cittaslow-filosofie staat voor een gebalanceerd leven. In Echt-Susteren weten we van hard aanpakken en uitrusten, van gas bijgeven en gas terugnemen oftewel: de juiste balans tussen ontspannen en inspannen. Er zijn optimale mogelijkheden voor enerzijds economie, werkgelegenheid en onderwijs en anderzijds sport, recreatie, horeca en bezinning. Dit zorgt niet alleen voor efficiëntie en vitaliteit, maar ook voor gelukkige en energieke inwoners, ondernemers en bezoekers. Onze gemeente staat garant voor een evenwichtige samenleving waar het goede leven wordt gevierd. En dat voel je. Hier bruist het van de burgerinitiatieven, snuffelmarkten en sfeervolle evenementen. Hier wonen gezellige mensen, kun je genieten van culinaire hoogstandjes en bevinden zich prachtige historische monumenten. U kunt hier tot rust komen in mooie natuurgebieden, waar u geniet van de stilte en de ruimte om u heen.

Cittaslow heeft dus niets met slow te maken. Het gaat juist om het nemen van tijd om op te laden zodat u vervolgens weer 100% kunt excelleren. Ons Cittaslow keurmerk geeft aan dat wij hartstikke goed bezig zijn. Nu is het zaak om onze kwaliteiten te behouden én uit te bouwen. Het doel van deze internationale samenwerking is namelijk om grensoverschrijdend krachten te bundelen, onze inwoners een nog fijnere woonplek te geven, toeristen te mobiliseren ons te bezoeken en bedrijven te interesseren om zich hier te vestigen. Daarom worden de waarden van Cittaslow verweven in het gemeentelijk beleid, de uitvoering en onze toekomstvisie.

Audit en bidboek

Om onderdeel te zijn van het internationale Cittaslow-netwerk, moet je als gemeente aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit wordt via een audit getoetst op 72 ijkpunten. Hiervoor heeft de gemeente Echt-Susteren in 2015 een bidboek geschreven. U kunt het hieronder downloaden.

Meer weten?

Meer weten over Cittaslow en de deelnemende gemeenten in Nederland? Neem een kijkje op www.cittaslow-nederland.nl.

Ga naar de website van Cittaslow(externe link)