Let op: in verband met de aangescherpte coronamaatregelen is het gemeentehuis de komende maandagen vanaf 17.00 uur gesloten. 

Papieren coronabewijs aanvragen? Bel dan met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421).

Koninklijke onderscheidingen

Kent u iemand uit Echt-Susteren die een Koninklijke onderscheiding verdient? U kunt hem of haar daarvoor voordragen bij de gemeente.

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn. Maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport. Wilt u iemand voordragen? Doe dat bij de gemeente waarin die persoon woont. U kunt geen lintje voor uzelf aanvragen.


Aanvragen

Wilt u voor iemand uit Echt-Susteren een lintje aanvragen? Vul dan het voorstelformulier voor een Koninklijke onderscheiding in. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het goede werk van uw kandidaat en lever alles in bij de gemeente. Dit bepaalt of iemand een onderscheiding krijgt. U hoort vanzelf of uw kandidaat het lintje krijgt. Vraag een lintje voor bijzondere gelegenheden 6 maanden van tevoren aan. Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Draag uw kandidaat dan op tijd voor, uiterlijk 14 juni om het lintje het daaropvolgende jaar tijdens de lintjesregen uit te reiken.

Wat gebeurt er met uw aanvraag?

  • Advies van de burgemeester op uw aanvraag
  • Advies van de commissaris van de Koning
  • Advies Kapittel voor de Civiele Orden
  • Voordracht en ontwerp-Koninklijk besluit door de minister 'die het aangaat'
  • Ondertekening Koninklijk besluit door Z.M. de Koning
  • Uitreiking

Uitreiking

Voor elke uitreiking wordt een mooi moment gekozen. Tijdens de lintjesregen, de laatste werkdag voor Koningsdag. Of tijdens een ander bijzondere gelegenheid, die te maken heeft met de reden voor het lintje zoals een afscheid of jubileum.
De burgemeester reikt het lintje uit namens de koning. Mensen die een lintje krijgen, ontvangen ook een oorkonde. Hierin staat dat de onderscheiding is uitgereikt na besluit van de koning.


Meer informatie

Kijk op www.lintjes.nl voor meer informatie of neem contact op met Hilly van Sloun (Team Kabinet) via 0475 478 478. We kunnen u in grote lijnen vertellen of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke Onderscheiding en voor u controleren of uw aanvraag compleet is.