Asbest is sinds 1993 verboden en niet meer te koop. In het verleden werd asbest vaak gebruikt in de woningbouw. U kunt het daarom nog tegenkomen in en om uw woning. Bijvoorbeeld in cementgolfplaten, in dakleien, in gevelbeplating of in bloembakken. Er zijn regels voor het verwijderen van asbest

Wat u moet weten

Wat is asbest en waar komt u het tegen?

  • Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voorkomt. Het is opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Asbest kan erg schadelijk zijn als u het inademt. Als asbest niet goed aan een bindingsmateriaal verbonden is of als het materiaal in slechte staat is, kunnen er gemakkelijk vezels vrijkomen. Vezels komen ook vrij als asbesthoudend materiaal ondeskundig wordt gesloopt of bewerkt. Asbest zagen, slijpen, snijden, schuren, boren of afspuiten onder hoge druk is dan ook verboden.
  • Asbest is in en om het huis meestal verwerkt in asbesthoudende materialen zoals: asbestcement golfplaten, dakleien, bloembakken, isolatiekoord rondom verwarmingsbuizen of afdichtingskoord rondom kacheldeurtjes. 
  • U bent als huiseigenaar verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest en de kosten daarvan.

Meer informatie

Meer informatie over asbest vindt u op de website van Infomil(externe link).
Dit filmpje van Milieu Centraal(externe link) geeft informatie over het verwijderen van asbest.

Asbest zelf verwijderen

Hoe weet u of ergens asbest zit? Moet u het asbest inderdaad (laten) verwijderen? Op de website van de Rijksoverheid vindt u hiervoor een handig stappenplan(externe link).

Asbesthoudend materiaal in uw woning zelf verwijderen

Als het materiaal niet beschadigd is dan mag u tot 35 m2 per kadastraal perceel aan geschroefd plaatmateriaal of golfplaten zelf verwijderen. U moet daarbij wel voldoen aan een aantal voorschriften, zodat het veilig gebeurt:

  • Meld het verwijderen van asbest op tijd bij de gemeente. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, moet u het melden als hierbij asbest vrijkomt. Dit heet een sloopmelding. De start en het einde van sloopwerkzaamheden en/of het verwijderen van asbest meldt u ook bij de gemeente. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden bij Slopen;
  • Verwijder het asbesthoudend materiaal voorzichtig. Voorkom dat het materiaal breekt. Verwijder platen één voor één. Breng ze voorzichtig naar de begane grond. Gooi ze nooit naar beneden!
  • Zien de platen er (bijna) hetzelfde uit als het ouderwetse grijs/witte prikboard. Zijn ze zo zacht als prikboard en/of ziet u aan de voor- of achterzijde een honingraatstructuur? Dan mag u er absoluut niet zelf aankomen. Dit is namelijk het zogenaamde ‘niet hechtgebonden plaatmateriaal’. Het bestaat voor meer dan de helft uit asbest. Dit asbest komt ook nog eens heel snel vrij als het plaatmateriaal breekt. Blijf hier af en schakel een professioneel bedrijf in.
  • Pak het asbest direct dubbel in. Meng het nooit met ander bouw- en sloopafval. Sla het ingepakte asbest apart van het ander afval op tot u het naar de milieustraat brengt. Hergebruik van asbest is verboden.

Verpakken van asbest en asbesthoudend materiaal

  • Het asbest moet dubbel verpakt worden in stevig plastic folie van minimaal 0.2 mm dik. Deze folie is te koop bij onder andere de betere doe-het-zelfzaken, bouwmarkten en agrarische speciaalzaken. U kunt ook dunne vijverfolie of dikkere landbouwfolie gebruiken. Online is ook speciale asbestfolie te koop.
  • Pak de scherpe punten in met bijvoorbeeld een stuk karton, doek of tape de hoeken. Dit voorkomt dat het folie kapot gaat.
  • Plak het pakket goed dicht, zodat het asbest luchtdicht verpakt is.
  • Maak de pakketten niet te zwaar. U moet ze bij de milieustraat zelf in de container leggen. Heeft u een pakket dat te groot is voor u alleen? Neem dan iemand mee die u hierbij kan helpen.

Asbest afgeven bij de milieustraat

Breng uw asbest naar de milieustraat in Montfort. Particulieren hoeven hiervoor niet te betalen. 

Bij de andere twee milieustraten betaalt u wel een vergoeding voor het wegbrengen van asbest.

U heeft een bewijs van de gemeente nodig dat uw sloopmelding is goedgekeurd als u asbestafval af wilt geven bij de milieustraat. Dit bewijs krijgt u nadat uw sloopmelding is afgehandeld. Vergeet deze brief dus niet mee te nemen naar de milieustraat.

Asbestdumpingen

Asbest dumpen is verboden en niet nodig. Als particulier kunt u uw asbest gratis aanbieden bij de milieustraat in Montfort. Asbest dumpen zorgt voor gezondheidsrisico’s. Voor een particuliere land- of boseigenaar kan het ook ernstige gevolgen hebben. Het opruimen van in de natuur gedumpt asbest kost de gemeente veel geld. Wij moeten dan een gecertificeerd bedrijf inschakelen. 

Ziet u een dumping van asbest? Meld dit bij de gemeente.

Asbest laten verwijderen

In veel gevallen is het beter om asbest te laten verwijderen door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf(externe link). Voor een aantal asbesthoudende materialen is dat zelfs verplicht bijvoorbeeld bij:

  • asbest in een bedrijfspand
  • beschadigd asbestmateriaal
  • asbestdaken groter dan 35 m2