Sinds 1 januari 2023 zamelt RWM (Reinigingsdienst Westelijke Mijnstreek) verschillende soorten afval gescheiden en op verschillende momenten in.

Kijk voor de actuele bedragen over afvalstoffenheffing op de website van het BsGW.(externe link)

RWM app en website

Met een smartphone of tablet kunt u snel, gemakkelijk en op elk moment van de dag de afvalkalender bekijken. Download de RWM-app(externe link) gratis in de app-store van Google(externe link) of Apple(externe link).
In de RWM-app is zichtbaar welk afval wanneer wordt opgehaald. Ook krijgt u via de app nieuwsupdates over het ophalen van afval in uw buurt.

Naast de RWM-app heeft RWM ook een website waar u alle informatie over afvalinzameling in Echt-Susteren vindt. Kijk op www.rwm.nl(externe link) voor algemene informatie over afvalinzameling. Ook informatie specifiek voor de gemeente Echt-Susteren of uw adres (de afvalkalender) kunt u er vinden.

Unieke afvalcode

Om te kunnen zien hoe vaak en welke afvalstroom is opgehaald, heeft u een unieke afvalcode nodig. Deze heeft u in december 2022 ontvangen via de afvalwijzer. U kunt deze code in de RWM-app invullen. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van RWM via kcc@rwm.nl of telefonisch via 046 21 00 120.

Zwerfvuil

Ziet u dat er afval op straat, in een park, sloot of in het bos ligt? Meld dit zwerfvuil dan bij de gemeente. De gemeente Echt-Susteren gebruikt hiervoor Fixi. Met Fixi maakt u snel en gemakkelijk met uw smartphone een melding van problemen in de openbare ruimte. Via Fixi verstuurt u de melding, met een duidelijke foto en de exacte plaats, direct naar de gemeente, zodat de gemeente het probleem voor u kan oplossen.

Hoe werkt Fixi?

Ziet u iets dat niet thuishoort in de gemeente? Maak dan meteen een melding via Fixi. Het maken van een melding is makkelijk. Download de Fixi app gratis in de app-store van Google(externe link) of Apple(externe link). U opent de app, geeft de locatie aan, maakt een duidelijke foto en beschrijft het probleem. De gemeente gaat aan de slag met uw melding, vraagt als nodig meer informatie en houdt u op de hoogte van de afhandeling. Met behulp van de app kunt u ook zien of het probleem al door iemand anders is gemeld. Heeft u geen smartphone? Geen probleem, u kunt ook hier een melding doorgeven via de website van de gemeente. Samen met de gemeente draagt u bij aan een leefbare, veilige en schone omgeving.

Zwerf Afval Pakker (ZAP-per)

De gemeente faciliteert de vrijwilligers en ruimt het ingezamelde zwerfafval op.

Zwerf Afval Pakker worden

'ZAP-per' is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAPpers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen als ze een rondje lopen of de hond uitlaten. Wilt u zelfstandig of in een groepje aan de slag gaan om uw buurt een stukje schoner te maken? Meld u aan om Zwerf-Afval-Pakker te worden. Stuur een e-mail naar info@echt-susteren.nl met uw adres, woonplaats en telefoonnummer. Samen gaan we de strijd aan tegen zwerfafval!

Startpakket

De gemeente heeft de benodigde materialen aangekocht en afspraken gemaakt over het opruimen van het ingezamelde zwerfafval. Vrijwilligers krijgen een grijper, handschoenen, veiligheidsvest, afvalzakhouder en groene afvalzakken. Ook is er een bakfiets beschikbaar om afval in te zamelen. De bakfiets kunt u reserveren en ophalen bij het gemeentewerf (Edisonweg, Echt).

Meer informatie

Meer informatie vindt u op het platform “Echt-Susteren Zwerfafvalvrij”. Op de website(externe link) vindt u informatie over gezamenlijke activiteiten zoals de World Clean-up Day(externe link), PeukMeuk Acties en Schone Maas Acties. Ook vindt u hier informatie over het gebruik van de Litterati-app(externe link). Aanmelden kan bij de facebookgroep "Echt-Susteren Zwerfafvalvrij"(externe link).