Papieren coronabewijs aanvragen? Bel dan met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421).

Evenement organiseren

Hoe werkt het?

Binnen de gemeenten zijn er 3 soorten evenementen:

A-evenementen: evenementen met een laag risico.

B-evenementen: evenementen met verhoogde aandacht en een gemiddeld risico. Dit is een evenement met een lokale of regionale uitstraling. Bij een dergelijk evenement wordt publiek van binnen en buiten de gemeente verwacht.

C-evenementen: grootschalige evenementen met een verhoogd risico. Dit is een evenement met een sterke bovenregionale uitstraling. Bij een dergelijk evenement wordt veel publiek buiten de gemeente verwacht.


Wat moet u doen?

Door het invullen van het meld- en aanvraagformulier evenementen kunt u bepalen in welke categorie uw evenement valt. Twijfelt u? Neem contact met ons op. Door het invullen van het meld- en aanvraagformulier evenementen dient u automatisch een melding in met betrekking tot 'Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen'. Deze hoeft u bij het organiseren van een evenement dus niet meer apart bij ons in te dienen.


Hoelang duurt het?

 • A- evenement: 4 weken
 • B- evenement: 14 weken
 • C- evenement: 26 weken

Bent u het vervolgens niet eens met het besluit van de gemeente ten aanzien van een B- of C-evenement? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.


Andere vergunningen of ontheffingen

Het kan zijn dat u nog andere vergunningen, ontheffingen of toestemmingen nodig heeft om het evenement te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld een parkeerontheffing, ontheffingen voor het schenken van alcohol of het inzetten van een verkeersregelaar. In dat geval moet u deze apart aanvragen bij de gemeente.


Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP)

Per 1 januari 2018 is er het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP). Dit besluit stelt onder andere strenge eisen aan de tekening die bij een aanvraag moet worden ingediend. De hierin opgenomen voorschriften gelden voor alle evenementen of activiteiten die buiten plaatsvinden. Het BGBOP kunt u hier raadplegen.


Veiligheidsplan

Stuur naast het aanvraagformulier ook een veiligheidsplan en tekeningen mee. Een voorbeeld van een veiligheidsplan vindt u hier op de website van de Veiligheidsregio Noord-Limburg. De tekeningen moeten voldoen aan de nieuwe indieningsvereisten. Deze eisen vindt u op het aanvraagformulier.


Registratie zorgcontacten en zorgverlening tijdens evenementen

De EHBO-leverancier dient na afloop van een evenement een registratie van zorgcontacten tijdens het evenement te overleggen aan de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Dit kan per e-mail aangeleverd worden via GHORevenementen@vrln.nl. In onderstaande flyer vindt u meer informatie over zorgverlening tijdens evenementen.

pdf Flyer zorgverlening bij evenementen (PDF, 967.58 KB)

Evenementenverkeersregelaars

Wilt u een evenement op de openbare weg organiseren, zoals een sportevenement of optocht? Dan bent u verplicht om evenementenverkeersregelaars in te zetten. Neem voor meer informatie contact op met Stichting Menswel.

Wanneer een melding?

A-evenementen

 • U hoeft alleen een melding bij de gemeente in te dienen. Gebruik hiervoor onderstaand meld- en aanvraagformulier evenementen.
 • U meldt het evenement 4 weken van tevoren aan.

Wanneer een evenementenvergunning aanvragen?

B-evenementen

 • U vraagt een vergunning aan bij de gemeente. Gebruik hiervoor onderstaand meld- en aanvraagformulier evenementen.
 • U vraagt 14 weken voor het begin van het evenement de vergunning aan.
 • U stuurt naast het aanvraagformulier ook een veiligheidsplan mee.

C-evenementen

 • U vraagt een vergunning aan bij de gemeente. Gebruik hiervoor onderstaand meld- en aanvraagformulier evenementen.
 • U vraagt 26 weken voor het begin van het evenement de vergunning aan.
 • U stuurt naast het aanvraagformulier ook een veiligheidsplan mee.

Formulieren

 • Vul zowel bij een melding als een vergunningsaanvraag onderstaand formulier in en stuur het op naar de gemeente. U mag dit ook digitaal aanleveren als bijlage bij het contactformulier. Let op: het is niet voldoende om alleen een contactformulier in te vullen, het aanvraagformulier dient als bijlage meegestuurd te worden.
 • Lees het formulier en de bijlagen goed door. Hierin is aangegeven waar u zoal aan moet denken en wat u moet meesturen bij het indienen van een melding of een aanvraag.
 • Stuur naast het aanvraagformulier en bijlage bij een B of C-evenement ook een veiligheidsplan mee.
pdf Meld- en aanvraagformulier evenement Echt-Susteren (PDF, 896.35 KB) pdf Bijlage bij melding evenement/aanvraag vergunning evenement corona (PDF, 224.77 KB)

 

Stuur de formulieren naar:

Gemeente Echt-Susteren
Postbus 450
6100 AL Echt


Meer informatie

 • A-evenement: het melden van een evenement is gratis.
 • B- en C-evenementen: per 1 januari 2021 bedragen de legeskosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een vergunning voor het organiseren van evenementen en markten € 0,00. Ook de beschikking van een vergunning of ontheffing kost € 0,00.