Gewijzigde openingstijden in verband met de verkiezingen
Op maandag 15 maart is het gemeentehuis geopend van 09:00-13:00 uur. Op dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart is het gemeentehuis gesloten. Telefonisch is het gemeentehuis wel bereikbaar op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart van 09:00-17:00 uur. Het stembureau in het gemeentehuis is van maandag 15 maart tot en met woensdag 17 maart geopend van 07:30-21:00 uur. Kijk hier voor meer infomatie over de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

Vragen over het coronavirus (COVID-19)
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Japanse Duizendknoop bestrijden

  • Op basis van vergelijkbare ervaringen in Nederland en specifieke informatie van deskundigen kiest de gemeente Echt-Susteren ervoor om de Japanse Duizendknoop in het gemeentegebied te gaan beheersen, zodat de bestaande haarden niet groter worden. Hier wordt vooral binnen het (maai)beheer van openbaar groen rekening mee gehouden. De gemeente treft enkel maatregelen op gemeentegebied (niet op particuliere grond) 
  • Daar waar de Japanse Duizendknoop een acuut probleem kan veroorzaken of een direct gevaar kan vormen voor de omgeving, wordt de aanpak voor die specifieke locatie op maat bekeken. Dit kan zijn door de plant af te dekken, af te graven of specifiek beheer te voeren zoals de inzet van schapen.

Japanse Duizendknoop in kaart brengen

Heeft u zelf de Japanse Duizendknoop in uw tuin? Meld dit dan bij de gemeente via de gratis Buiten Beter app of geef de melding digitaal door. U kunt natuurlijk ook altijd telefonisch een melding doorgeven door te bellen naar 0475 478 478. Hierdoor krijgen wij een compleet beeld van de verspreiding van deze plant. Een overzicht van de verspreiding van de plant vindt u in deze kaart.

De gemeente treft enkel maatregelen op gemeentegebied. Het kan voorkomen dat de Japanse Duizendknoop in uw tuin staat. In dat geval kunt u het beste onderstaande tips opvolgen:

  • Probeer de Japanse Duizendknoop in toom te houden door de stengels een paar keer per jaar uit de grond te trekken
  • Graaf de plant uit. Hierbij is het belangrijk dat u alle wortels weghaalt, want zelfs het kleinste wortelstukje kan weer een nieuwe plant worden
  • Maak van de huidige groeiplaats van de Japanse Duizendknoop een gazon en maai dit minstens eens per twee weken. Gooi daarbij het maaisel in de grijze container. Door het intensief maaien raakt de plant uitgeput en zal deze op termijn afsterven
  • Gooi de plantenresten of grond van de Japanse Duizendknoop in de grijze container en niet in de groene container of op de composthoop. Zo kunt u voorkomen dat de plant zich verder verspreidt