Gewijzigde openingstijden
In verband met Hemelvaartsdag is op donderdag 13 mei 2021 het gemeentehuis gesloten.

Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden wat losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Openbare laadpaal aanvragen

Heeft u een elektrische auto, maar geen plek om op eigen grond te parkeren? Dan kunt u een aanvraag doen voor het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte.

In de Gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst.

Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laadt u altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens van Vattenfal. Kijk op de website van Vattenfall InCharge voor meer informatie over het opladen van uw elektrische auto in de openbare ruimte.

Er zijn allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Daarin vindt u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. U downloadt de app hier.

De voorwaarden om een openbaar oplaadpunt aan te vragen zijn onder andere:

  • U rijdt een elektrische auto
  • U kunt op uw eigen terrein geen oplaadpaal plaatsen
  • Er is nog geen openbare laadpaal in de nabije omgeving

Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag uw laadpaal dan hier aan. Die laadpaal kost u niets, u betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Om de laadpalen te gebruiken heeft u een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge is gratis en werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas hier aan.


Veel gestelde vragen

Wat kost een openbare laadpaal?
Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Wie bepaalt of er een laadpaal komt?
Dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. In de Gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. Vattenfall InCharge en de Gemeente bepalen waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn.

Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?
Ook dat doen wij samen met onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge. In de Gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. Vattenfall InCharge en de Gemeente bepalen met hulp van de informatie van de netbeheerder de locaties. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn.

Wat moet ik doen bij een storing op een openbare laadpaal?
Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?
Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?
Er wordt te allen tijde tenminste 1 parkeervak gereserveerd.

Welke laadpalen worden geplaatst?
De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?
De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Ook hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?
Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app. De functionaliteit om dit te melden is eind 2020 beschikbaar. Totdat de functionaliteit af is maakt u uw vraag kenbaar door een plaatsingsverzoek in te dienen via de website van Vattenfall InCharge.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?
Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u al voordat de laadpalen er staan waar er laadpalen gaan komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen staan waar u al gebruik van kan maken.