Gewijzigde openingstijden in verband met de verkiezingen
Op maandag 15 maart is het gemeentehuis geopend van 09:00-13:00 uur. Op dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart is het gemeentehuis gesloten. Telefonisch is het gemeentehuis wel bereikbaar op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart van 09:00-17:00 uur. Het stembureau in het gemeentehuis is van maandag 15 maart tot en met woensdag 17 maart geopend van 07:30-21:00 uur. Kijk hier voor meer infomatie over de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

Vragen over het coronavirus (COVID-19)
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Kijk hier voor de maatregelenHier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Pey

Tot de parochie Pey, behoren de gehuchten Hingen, Pey, Schilberg en Slek. Samen vormen zij de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey, opgericht in 1859. De naam Pey komt voor het eerst voor op een kaart van 1803. Hierop is duidelijk te zien dat de kern Pey is gelegen langs de huidige Dorpstraat, Lelfert en Op den Drees.

Pey - Kapel Schilberg

Namen gegevens

De naam Pey is afgeleid van Peede (latijns Padulus) wat staat voor laag gelegen, veen- en broekland. Slek ontleent zijn naam aan een daar aanwezige slenk, een restant van een vroegere Maasbedding. Schilberg betekent een flauwe zanderige helling in het landschap, die ‘scheel en schier’ oftewel schraal was zonder heidebegroeiing. De naam Hingen is afgeleid van “bebouwing/nederzetting op een helling”.


Enkele zaken uit de geschiedenis van Pey

  • Omstreeks 700 kwam Pepijn van Herstal met zijn gezelschap vast te zitten in het moeras en werd bevrijd door omwonenden. Uit dankbaarheid schonk Pepijn het uitgestrekte Echterbosch aan de “gemeynte” (gemeenschap) Echt.
  • Het adellijke huis “de Holtstraeten”, gebouwd vóór 1550, werd o.a. bewoond door de families van Baexen, Hillen en de Chatelain (1670). De 7 voetvallen van de familie langs de Houtstraat en de Bosstraat zijn in 1981 verplaatst naar de kapel van Schilberg. Deze dateert van 1691 en is toegewijd aan de H. Maria.
  • In 1883 stichtten paters van de Achelse kluis het klooster Lilbosch, dat in 1912 abdij werd. De Cisterciënzer monniken leven en werken volgens de strenge regels van de heilige Benedictus.