Registreren levenloos geboren kind

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang dit geleden is. U maakt een afspraak voor de registratie.

Afspraak maken

Wat u moet weten

 • Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.
 • Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet hij of zij zelf een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk, tijdens een afspraak op het gemeentehuis.
 • U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.

Wat gebeurt er met de registratie

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. U ontvangt een bevestiging van de registratie per post. Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheid. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Hoe werkt het

Stap 1: akte opmaken

Om uw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) is een akte nodig. Als uw kindje levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'. Heeft u deze akte of weet u dat deze akte is opgemaakt? Dan hoeft u de tekst hieronder niet te lezen. Lees dan verder bij stap 2.

Als er geen akte is of als u dat niet zeker weet

 • Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. Als u niet weet of er een akte is, dan moet dat voor u worden uitgezocht. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld is gekomen, kan dat doen.
 • Is uw kindje in Echt-Susteren geboren? Maak dan een afspraak via onze website. U kunt ook bellen om de afspraak te maken.
 • Woont u in Echt-Susteren, maar is uw kindje in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente. Zodra u de akte hebt, kunt u in Echt-Susteren een afspraak maken voor stap 2: uw kindje registreren in de BRP.

Over de akte

Als uw kindje levenloos ter wereld komt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos is geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.

Meenemen naar de afspraak

Documenten waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen, zoals:

 • een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
 • een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie

Hebt u deze informatie niet? Dat geeft niet. Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. U krijgt dat te horen als u langskomt voor de afspraak. U kunt ook eerst bellen met 0475 - 478 478.

Verder moet u meenemen:

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven

Stap 2: uw kindje registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren in de BRP. Dat doet u in de gemeente waar u woont.

Meenemen naar de afspraak

 • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • als uw kindje niet in Echt-Susteren geboren is: de akte van geboorte (levenloos). Dit is niet verplicht, wij kunnen de registratie dan wel sneller voor u in orde maken

Als er nog geen akte is opgemaakt van uw kindje, zijn er meer documenten nodig. Kijk hiervoor bij stap 1.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of maak een afspraak.

Kosten

Het laten registreren van uw levenloos geboren kindje in de BRP is gratis.