Een rijbewijs aanvragen of verlengen kan bij de gemeente. Een rijbewijs verlengen kan ook via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Bij de gemeente maakt u eerst een afspraak via onderstaande knop. Na 5 werkdagen is het nieuwe rijbewijs klaar. U kunt uw rijbewijs zonder afspraak ophalen.

Vraagt u voor het eerst een scooter- of autorijbewijs aan? Dan hoeft u geen afspraak te maken.

Afspraak maken

Wat u moet weten

Eerste rijbewijs

Uw eerste rijbewijs wilt u natuurlijk zo snel mogelijk op zak hebben. Daarom hoeft u hiervoor geen afspraak te maken. Kom voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs tijdens onze openingstijden langs op het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Maak de afspraak voor de aanvraag vóór 14.00 uur. Dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen zonder afspraak ophalen.

Rijbewijs verlengen

Inwoners van de gemeente Echt-Susteren kunnen het rijbewijs ook online verlengen. Dit doet u via de website van de RDW. U kunt het nieuwe rijbewijs na 2 werkdagen ophalen in het gemeentehuis.

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Geef dat dan door. Dat kan op 2 manieren:

 1. Online bij de RDW. Meld de vermissing. Uw rijbewijs is dan direct ongeldig. De RDW stuurt u een schriftelijke bewijs van de registratie. Hiermee kunt u bij de gemeente een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Voor het online melden heeft u een DigiD nodig. 

 1. Bij de gemeente. Maak een afspraak. Kies: 'aanvraag van een rijbewijs na vermissing'. Aan de balie maken we een vermissingsverklaring op. U kunt dan direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Vindt u uw rijbewijs terug? Lever dit dan bij ons in, dit rijbewijs is niet meer geldig.

Soms moet u aangifte bij de politie doen. Een vermissingsverklaring is dan niet nodig. U moet aangifte doen als u:

 • In Nederland woont en een (buitenlands) rijbewijs mist uit de Europese Unie-landen, de EVA-landen (Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Liechtenstein), de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba. Het maakt niet uit of het rijbewijs in het buitenland of in Nederland is verloren of gestolen.
 • Geen vaste woon- of verblijfplaats heeft en een Nederlands rijbewijs bent verloren. Dit geldt ook als het rijbewijs in het buitenland is verloren.

Na verlies of diefstal van uw rijbewijs, kunt u voor het nieuwe rijbewijs kiezen uit:

 • Een rijbewijs met dezelfde einddatum als uw oude rijbewijs. Een gezondheidsverklaring en een medische keuring is dan niet nodig.
 • Een rijbewijs met een latere einddatum dan uw oude rijbewijs. Had u voor uw oude rijbewijs een gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig? Dan moet dat nu ook.

Geef tijdens uw afspraak uw keuze aan.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Jij vraagt de begeleiderspas aan. Dat kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Je registreert minimaal 1 en maximaal 5 coaches. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn als:

 • Uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt.
 • U een beperking heeft, die van invloed is op uw rijvaardigheid.
 • U een bus- of vrachtwagenrijbewijs nodig heeft.

Voor de medische keuring hebt u een gezondheidsverklaring nodig.

Categorie-uitbreiding

Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid gehaald voor een ander soort voertuig? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een gezondheidsverklaring nodig.

Uitgebreide informatie over het verlengen van een rijbewijs vindt u bij de RDW.

Rijbewijs inleveren

Kunt of wilt u niet meer autorijden? Dan kunt u uw rijbewijs inleveren bij de gemeente. U maakt daarvoor een afspraak. Kies: ‘rijbewijs aanvragen’.

Toch weer rijden?

Als u later van gedachten verandert, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. U kunt uw oude rijbewijs niet terugkrijgen. Dat is vernietigd. Misschien moet u voor een nieuw rijbewijs medisch worden gekeurd. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent.

Rijbewijs en DigiD?

Met een rijbewijs uitgegeven na 1 juli 2023 kunt u meer doen. U kunt een rijbewijs vanaf dan ook gebruiken bij het inloggen bij overheidswebsites. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u vervolgens het inloggen met uw rijbewijs activeren. Het activeren is niet verplicht. 

Heeft u de brief met uw pincode niet ontvangen of heeft u vragen over het inloggen met uw rijbewijs? Neem dan contact op met DigiD via: www.digid.nl of 088-1236555

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs

 • Uw oude rijbewijs – dit geldt niet als u uw eerste rijbewijs aanvraagt. 
 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • Een pasfoto. Let op de eisen. U kunt ook in het gemeentehuis pasfoto's laten maken.
 • Geld of een pinpas.

Als u 75 jaar of ouder bent

 • Uw rijbewijs.
 • Een pasfoto. Let op de eisen
 • Geld of uw pinpas. 
 • Uw goedkeuring van het CBR.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

Neem mee:

 • Uw afhaalbewijs.
 • Als u het heeft: uw oude rijbewijs.

Kosten

Soorten rijbewijs en gezondheidsverklaringPrijs 2024
Nieuw rijbewijs€ 51,10
Extra kosten spoedaanvraag€ 39,65