Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelen. Hier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Rijbewijs

Spoedaanvraag

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Als u de afspraak voor de aanvraag vóór 14.00 uur heeft, kunt u het document na twee werkdagen zonder afspraak ophalen.


Eerste rijbewijs

Voor de eerste keer uw rijbewijs gehaald voor de scooter of auto? Dan begrijpen wij dat u het rijbewijs zo spoedig mogelijk in uw bezit wilt hebben. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs langskomen op het gemeentehuis gedurende onze openingstijden.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of verloren? U maakt een afspraak voor de aanvraag van een rijbewijs na vermissing. Aan de balie wordt een vermissingsverklaring opgemaakt. U kunt dan direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Eerst vraagt de coache een beleiderspas aan. Dat kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.  Je registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan.


Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw vijfenzeventigste verjaardag verloopt
 • u een beperking hebt, die van invloed is op uw rijvaardigheid
 • u een rijbewijs nodig hebt voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring hebt u een Eigen Verklaring nodig.


Categorie-uitbreiding

U hebt een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Hebt u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een Eigen Verklaring nodig.

Uitgebreide informatie over het verlengen van een rijbewijs vindt u bij de RDW.


Rijbewijs inleveren

Als u uw rijbewijs niet meer wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat u vanwege uw leeftijd of gezondheid niet meer wilt of kunt autorijden, kunt u het inleveren bij de gemeente. U maakt daarvoor een afspraak "rijbewijs aanvragen".

Toch weer rijden?

Als u later van gedachten verandert, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs dat u hebt ingeleverd kunt u niet terugkrijgen, want dat wordt vernietigd. Mogelijk moet u bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs medisch worden gekeurd. Dat is afhankelijk van uw leeftijd.

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs

 • Het rijbewijs dat u al hebt (tenzij het een eerste aanvraag voor een rijbewijs betreft)
 • Geldig legitimatiebewijs
 • Pasfoto. Let op de eisen
 • Geld. U betaalt het rijbewijs contant of per pin

Als u 75 jaar of ouder bent

 • Het rijbewijs dat u al hebt
 • Pasfoto. Let op de eisen
 • Geld. U betaalt het rijbewijs contant of per pin
 • U moet goedkeuring van het CBR hebben ontvangen

Bij het ophalen van uw rijbewijs

 • Neem uw afhaalbewijs mee
 • Als u het hebt: uw oude rijbewijs

 

Soorten rijbewijs en eigen verklaring Prijs 2021
Nieuw rijbewijs € 41,-
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10