"Buurt- en speelplekken voor iedereen"
In Echt-Susteren ontstaan steeds meer plekken waar kinderen met plezier spelen, ouderen in beweging blijven en buren elkaar ontmoeten. Dit zijn geen gewone speeltuinen, maar echte buurtplekken die de basis vormen voor een gezonde, actieve en sociale wijk. De gemeente zet zich in om deze ontwikkeling te versnellen, zodat elke buitenruimte een plek wordt waar iedereen zich welkom voelt en samenkomt, van jong tot oud.
Ontmoetingsplekken voor jong en oud
Dankzij de inzet van buurtbewoners, verenigd in stichtingen en steunpunten, wordt de buitenruimte stap voor stap omgevormd tot ontmoetingsplekken voor jong en oud. "Door samen te werken, kunnen we buurtplekken realiseren die passen bij de wensen van de wijk", zegt wethouder Kim Leurs. "Het is belangrijk dat we als gemeente ruimte geven aan bewoners om initiatief te nemen, zodat er plekken ontstaan waar iedereen zich thuis voelt en waar bewegen, spelen en ontmoeten centraal staan."
Samen maken we spelen en ontmoeten mogelijk
In samenwerking met de stichtingen in onze gemeente is nieuw beleid opgesteld om speelplekken nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van de buurt. Stichtingen kunnen gemeentelijke subsidie krijgen voor het aanleggen of uitbreiden van speelplekken. Ze moeten daarbij ook zelf een deel van de kosten opbrengen, bijvoorbeeld door subsidies aan te vragen of fondsen te werven. Vaak schakelen wij een adviesbureau in voor extra ondersteuning. "De inzet van inwoners is onmisbaar en wij vinden het belangrijk om ze hierin op weg te helpen", vertelt wethouder Kim Leurs. "Als gemeente faciliteren we, maar de bewoners weten waar behoefte aan is in een wijk of buurt." Dit proces met de stichtingen en steunpunten zal zich verder ontwikkelen, zodat we samen steeds meer plekken creëren waar de buurt zich thuis voelt.

Samen verantwoordelijk voor beheer
Op dit moment zijn er 79 buurt- en speelplekken in Echt-Susteren, waarvan 38 in handen van stichtingen. De rest is nog in beheer van de gemeente. In 2022 waren er nog 11 stichtingen actief. In Echt zijn er twee speeltuinstichtingen bijgekomen en is er een initiatief in Echt-Zuid gestart. Als gemeente hebben wij actief ingezet op het mobiliseren van inwoners om deze ontwikkeling mogelijk te maken. De stichting zorgt voor het onderhoud van de speeltoestellen, de gemeente blijft verantwoordelijk voor het groen eromheen en keurt jaarlijks de toestellen op veiligheid. "Door het beheer samen te doen, blijven de plekken niet alleen veilig en netjes, maar ook levendig", zegt wethouder Leurs. "De buurt voelt zich echt eigenaar van de plekken. Dit zorgt voor betrokkenheid en draagt bij aan een actieve, sociale leefomgeving."
Onze buurt- en speelplekken zijn in beweging
"Er zijn de afgelopen periode al veel mooie initiatieven ontstaan die wij als gemeente omarmen", zegt wethouders Leurs. Bij speeltuin 't Hingen is het toegangspad naar de speeltuin onlangs verhard, zodat deze nu ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. De speeltuin heeft ambities om deze nog inclusiever maken.
In Nieuwstadt en Susteren zijn nieuwe jeu de boulesbanen gerealiseerd, waar vooral iedereen elkaar kan ontmoeten en actief kan blijven. "In de speeltuin in Susteren zien we al hoe jong en oud samenkomen dankzij de jeu de boulesbaan," zegt wethouder Leurs. "De kinderen spelen in de speeltuin, terwijl ouderen zich kunnen vermaken met jeu de boules. Dit is precies wat we willen: verschillende generaties die elkaar vinden. Daarnaast zijn er in Susteren nog plannen om beweegtoestellen toe te voegen, waardoor de speeltuin nog geschikter wordt voor iedereen die actief wil blijven. Dit juichen we als gemeente natuurlijk alleen maar toe!"

"Samen zorgen we ervoor dat onze wijken plekken worden waar iedereen zich thuis voelt."
Wethouder Kim Leurs
Toekomst vol mogelijkheden
De ontwikkeling van buurtplekken in Echt-Susteren blijft groeien, waarbij de gemeente en haar inwoners samen bouwen aan een gezondere, socialere en meer verbonden gemeenschap. Buurtplekken waar jong en oud zich welkom voelen, niet alleen om te spelen en te bewegen, maar ook om elkaar te ontmoeten. "Door deze plekken te blijven ontwikkelen, werken we niet alleen aan de fysieke ruimte, maar ook aan het welzijn van onze bewoners", besluit wethouder Leurs. "Samen zorgen we ervoor dat onze wijken plekken worden waar iedereen zich thuis voelt."