Al 6,5 jaar werken Koos en Truus Tiemersma aan het verduurzamen van hun huis, Huize Witham in Nieuwstadt. Maar waarom? Voor hen was het energiebewustzijn al lang voor de energiecrisis een drijvende kracht. "Waarom voor de kraaien op het dak stoken als je het voor jezelf kunt doen?" Het resultaat? Een aangenaam klimaat in huis en flinke besparingen.

Praktische tips 

"Als je in de winter een tochtstrip van enkele euro’s aanbrengt, heb je zo een paar kuub gas bespaard. Terugverdienen gaat dan snel", deelt Koos. Maar het gaat verder dan dat. “Het zijn juist ook de kleine ingrepen die tellen. Zoals radiatorfolie achter de radiatoren en de thermostaat lager zetten daar waar je niet bent.” En zelfs het experimenteren met het verlagen van de keteltemperatuur als voorbereiding op een eventuele warmtepomp zijn slechts enkele van hun ontdekkingen. 

Gedrag als sleutel tot verduurzaming 

Voor Koos en Truus draait duurzaamheid niet alleen om technologie. Het gaat ook om gedrag. "Als je een ruimte niet gebruikt, zet dan de thermostaat lager om energie te besparen", adviseert Truus. “Zorg wel voor een minimale temperatuur van 15°C om schimmelvorming te voorkomen." Ze maken ook gebruik van tijdsklokken en slimme radiatorkranen. Zo maar enkele praktische tips. 

"Als je in de winter een tochtstrip koopt - enkele euro’s - en aanbrengt, heb je die snel terugverdiend."

Slimme meter geeft inzicht in eigen energieverbruik 

Tot slot: Een slimme meter geeft inzicht in het eigen gebruik. Daarmee kun je nog beter stappen zetten. Ook de overstap van gloeilampen naar ledlampen heeft in Huize Witham al veel besparingen opgeleverd. Iedereen met een slimme meter kan zich aanmelden op www.SlimmeMeterPortal.nl en direct zijn verbruik van elektriciteit en gas aflezen. 

Manier van leven 

Voor Koos en Truus is verduurzamen een levensstijl. Hergebruik van oude materialen past heel goed in het huis, zoals een oud AGA-fornuis dat nu – na het ombouwen - elektrisch kookt. Ze beseffen heel goed dat dit ook een investering vraagt. Wel een die zij, juist vanuit dat energiebewustzijn, zeer bewust namen. Ze zijn stap voor stap op weg. 

Volgende stap: zelf energie opwekken 

Hun doel? Over drie jaar energieneutraal zijn, zelfs met een monumentaal pand en bijbehorende bijzondere problematiek. Dat moet haalbaar zijn, is hun overtuiging: “Fossiele energie raakt ooit op. Het geeft ons een beter gevoel we onze eigen energie kunnen verzorgen.” Daar zit ook de volgende stap voor Huize Witham: de energie die ze verbruiken, (zelf) duurzaam opwekken. Ze zoeken, ook gezien de monumentale status van hun pand, samen met de gemeente naar mogelijke oplossingen. “We moeten ook samen nog een beetje leren. En als het hier lukt, kan het overal lukken”, zegt Truus vol vertrouwen, verwijzend naar het liedje van Frank Sinatra over New York: “If you can make it there, you can make it anywhere”. Hun motivatie? “Het is beter voor onszelf en voor het pand dat we koesteren. We zijn de 26e eigenaar van Huize Witham. We zijn hier te gast en zullen zeker niet de laatste zijn". Hun boodschap is duidelijk: samen zetten we stappen naar een duurzame(re) toekomst. 

Meer weten over verduurzamen? Kijk op www.echt-susteren.nl/duurzaamheid