De gemeente vindt het belangrijk dat u kunt sporten en bewegen. Stichting Menswel voert ons lokale sportbeleid uit en organiseert diverse sport- en bewegingsprojecten.

Sportstimulering

JOGG

JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) wil dat alle kinderen en jongeren van 0 tot en met 19 jaar opgroeien in een gezonde leefomgeving waar aandacht is voor een gezonde leefstijl. Gezond eten, water drinken, genoeg bewegen en goed slapen, daar draait het bij JOGG om. JOGG is een aanpak waarbij gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven samenwerken.

Lees hier meer over de JOGG aanpak(externe link).

HealthyLIFE

HealthyLIFE is voor volwassenen vanaf 18 jaar. Bewegen, gedrag, voeding en Positieve Gezondheid staan centraal. 
Het programma is vooral bedoeld voor kwetsbare volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) én een (matig) verhoogd risico op hart- en vaatziekten of Diabetes Mellitus type 2, of kwetsbare volwassenen met obesitas (BMI > 30). Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u doorverwijzen naar HealthyLIFE. 

Lees hier meer over HealthyLIFE(externe link).

Iedereen kan sporten

Iedereen moet kunnen sporten. Ook mensen met een beperking. Hoort of ziet u slecht? Heeft u een lichamelijke of verstandelijke beperking, of gedragsproblemen, zoals autisme? Dan helpt 'Iedereen kan sporten' u om een fijne sportactiviteit te vinden.

'Iedereen Kan Sporten' is een samenwerking tussen de Midden-Limburgse gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert en het Huis voor de Sport Limburg.

Meer informatie vindt u op www.iedereenkansporten.nl/middenlimburg(externe link) 

Grensverleggend sporten

De gemeenten Maaseik en Echt-Susteren werken met Grensbuurtsportdiensten samen op sportief vlak. Ieder jaar organiseren zij samen activiteiten en denken ze na over een dynamisch sportbeleid voor elke partnergemeente en voor onze grensregio.

Fitheidstest

Tijdens de Fitheidstest worden uw bloeddruk, lengte, gewicht, longinhoud, spierkracht en meer gemeten. U krijgt deskundige begeleiding, een beweegadvies op maat en meer informatie over het sport- en beweegaanbod voor 55-plussers. Heeft u een chronische aandoening of bent u beperkt in het bewegen? Ook dan bent u van harte welkom, eventueel samen met uw begeleider.

Verenigingsondersteuning

Een bruisend verenigingsleven is belangrijk voor de leefbaarheid in wijken, dorpen en buurten in onze gemeente. Daarom helpt onze verenigingsondersteuner sport- en sociaal-culturele verenigingen en  vrijwilligers.

U kunt bij de verenigingsondersteuner terecht als u vragen heeft over samenwerking, programmering, het aanjagen van ontwikkelingen, of het tot stand brengen van verbindingen en vernieuwing. Maar ook voor praktische zaken zoals hulp bij een vergunningsaanvraag, het vinden van een opslagruimte of advies bij de AVG regels.

Heeft u vragen of wilt u weten wat onze verenigingsondersteuner voor uw vereniging kan betekenen, neem dan contact op met Gijs Gulikers: mail g.gulikers@echt-susteren.nl of bel: 0475 478 478.

Sportakkoord

Samen met een groot aantal binnen- en buitensportverenigingen en commerciële (sport)aanbieders maakten we een sportakkoord dat aansluit bij de situatie in Echt-Susteren. Met het sportakkoord willen we bereiken dat iedereen, plezier in sport en bewegen kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd en in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer. 

Lees hier meer over het lokale sportakkoord(externe link)

Sportsubsidies

Verenigingen of stichtingen kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die bijdragen aan het gemeentelijk sportbeleid.

Voorwaarden hiervoor zijn:

  • De vereniging of stichting is gevestigd in de gemeente Echt-Susteren.
  • De vereniging of stichting heeft een volledige rechtsbevoegdheid.
  • De vereniging of stichting is aangesloten bij  een overkoepelende landelijke sportbond, die lid is van het NOC*NSF.

Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden

Leisurepark In de Bandert

In de Bandert (aan de Bandertlaan/Wilhelminalaan in Echt) is een veelzijdig leisurepark in ontwikkeling. U vindt in dit vrijetijdspark een sportieve en recreatieve zone met sporthal, overdekt zwembad inclusief speel- en ligweide, een tennispark met 11 tennisbanen, 6 voetbalvelden met bijbehorende clubaccommodaties en meer. In de onmiddellijke omgeving liggen fitnesscentrum Sportcity, overdekte speeltuin de Ballon, avonturenpark Valdeludo en activiteitenlocatie All-In-Echt. De totale grootte is 60 hectare.