In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op 6 juni 2024. Iedere EU-burger van 18 jaar en ouder mag stemmen. Als je zelf niet kunt stemmen, kun je iemand volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Het is ook mogelijk om in een andere gemeente te stemmen als je een kiezerspas aanvraagt, of te stemmen vanuit het buitenland.

Woont u in Nederland, bent u geen Nederlander en heeft u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU)? Dan is dit bericht mogelijk belangrijk voor u.

U mag zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezingen van het Europees Parlement: ofwel in Nederland (het EU-land waar u woont) ofwel in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Hiervoor moet u mogelijk een formulier invullen. U dient het formulier uiterlijk 23 april in.

Ik wil in Nederland stemmen

Als u ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de (Nederlandse) leden van het Europees Parlement, moet u zich hiervoor registreren bij uw gemeente. Dit doet u met registratieformulier Y32. U vindt het formulier via bovenstaande link op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u in Nederland stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en heeft u zich nog niet eerder geregistreerd? Vul dan, bij voorkeur in blokletters, formulier Y 32 in en retourneer het ingevulde en ondertekende formulier aan de gemeente met daarbij een kopie van uw geldige identiteitsbewijs. 

Ik wil in het EU-land stemmen waarvan ik de nationaliteit heb

Wilt u stemmen voor de Europese verkiezingen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan hoeft u zich niet te registreren bij uw Nederlandse gemeente, tenzij u zich eerder al in Nederland heeft geregistreerd voor de Europese verkiezingen. In dat geval neemt u contact op met de Nederlandse gemeente waar u woont, om uw eerdere registratie Y 32 in te trekken. Informatie over eventuele eerdere registratie kunt u opvragen bij uw gemeente.

Goed om te weten

U ontvangt dit formulier binnenkort nog per post met een antwoordenvelop. U hoeft het formulier uiteraard maar één keer toe te sturen. Het formulier moet uiterlijk op 23 april 2024 door de gemeente zijn ontvangen.