Reist u alleen met uw minderjarige kinderen naar het buitenland? Dan moet de andere ouder dit goed vinden. Ook als uw kind met iemand anders meereist, is toestemming nodig. Dit is om kinderontvoering tegen te gaan. Gebruik het toestemmingsformulier onderaan deze pagina en kijk wat u nog meer nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Wat u moet weten

Verklaring

Er zijn landen die ook om een verklaring vragen waarin staat dat u echt de ouder of voogd bent van uw kind. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waarheen u reist. Deze verklaring kan bijvoorbeeld een afschrift van de geboorteakte van uw kind zijn. Of een uittreksel basisregistratie personen (BRP) van uw kind voor het reizen met een minderjarige.

Reizen zonder ouders

Reist uw kind met iemand anders naar het buitenland, bijvoorbeeld met een familielid? Er zijn landen die dan een toestemmingsverklaring van de ouders vragen. Controleer dit bij de ambassade of het consulaat van het land waarheen uw kind reist. Heeft u een toestemmingsverklaring voor het reizen met een minderjarige nodig? Gebruik dan het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland(externe link) in combinatie met een uittreksel basisregistratie personen (BRP) voor het reizen met een minderjarige.