Regenwater is schoon. Het is jammer als het via de regenpijp in het riool terecht komt. Want dan moet het gezuiverd worden. Als u de regenpijp afkoppelt van de riolering, kunt u het regenwater voor uw tuin gebruiken, of in de grond laten zakken zodat het grondwater wordt aangevuld. Voor het afkoppelen kunt u subsidie aanvragen.

(!) Let op: u mag pas afkoppelen als uw subsidieaanvraag is goedgekeurd. De werkzaamheden moeten binnen 3 maanden na subsidieverlening starten en binnen 6 maanden klaar zijn.

Wat u moet weten

  • Woont u in een nieuwbouwwoning? Dan is uw huis waarschijnlijk al afgekoppeld van het riool. U kunt dan waarschijnlijk geen subsidie krijgen.
  • Woont u in een gebied waar een gescheiden rioolstelsel ligt? Dan onderzoeken we eerst of het regenwater is aangesloten op het vuilwaterriool. Daarna wordt uw aanvraag in behandeling genomen.
  • Woont u in een huurhuis? Overleg dan eerst met de verhuurder of u mag afkoppelen.
  • Deelt u een regenpijp met uw buren? Overleg uw plannen dan met hen. U kunt samen met uw buren een aanvraag indienen.
  • Om in aanmerking te komen voor de subsidie mag u pas afkoppelen als uw aanvraag is goedgekeurd.
  • De hoogte van de subsidie hangt af van hoe en hoeveel water u afkoppelt.

Waterklaar

De gemeente Echt-Susteren doet mee aan de campagne Waterklaar. Waterklaar is een samenwerking tussen gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De klimaatverandering zorgt steeds vaker voor extreme buien. Hierdoor krijgen we meer overlast van riooloverstromingen, beken die het water niet kunnen verwerken en ondergelopen straten. Door maatregelen zoals het afkoppelen van regenwater, kunnen we problemen voorkomen. Bovendien zorgen we er zo voor dat schoon regenwater niet onnodig via het riool naar de waterzuivering gaat. Op de website Waterklaar(externe link) staan veel tips over hoe we om kunnen gaan met  hevige neerslag.

Infografic met uitleg over het afkoppelen van hemelwater met subsidie
De infografic laat in een cirkeldiagram in 4 delen zien hoe hemelwater kan worden opgeslagen. Bovengrondse opslag door een regenschutting, regenzuil of regenton. Ondergrondse opslag door een regenwatertank of infiltratiekratten/grindbak. Opslag door middel van een sedumdak of natuurdak. Opslag door tuinaanpassing via het planten van bloemen en struiken, aanleg van grindterras en vijver of vervanging van tegels door gras.

Meer informatie

U vindt de stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater hieronder.

Stimuleringsregling afkoppelen hemelwater(externe link)

Meer informatie vindt u in deze brochure:

Aanvragen

U vraagt de subsidie aan door onderstaand aanvraagformulier in te vullen en op te sturen.

U kunt het formulier digitaal opsturen als bijlage bij het contactformulier. Per post stuurt u het aanvraagformulier naar:

Gemeente Echt-Susteren
Postbus 450
6100 AL Echt