Let op: in verband met de aangescherpte coronamaatregelen is het gemeentehuis de komende maandagen vanaf 17.00 uur gesloten. 

Papieren coronabewijs aanvragen? Bel dan met de CoronaCheck-helpdesk (0800-1421).

Zelfstandig wonen

Op de sociale kaart vindt u informatie over onder meer beveiliging van uw woning en sociale alarmering. Heeft u aanpassingen aan uw woning nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of heeft u vragen over hulp in het huishouden, dagbesteding of persoonlijke begeleiding? Neem dan contact op met de gemeente of het sociaal wijkteam in uw buurt.
  • Meld uw hulpvraag bij de gemeente via de knop bovenaan deze pagina. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger
  • U kunt ook contact opnemen met het sociaal wijkteam bij u in de buurt of bellen met de gemeente
  • De gemeente maakt met u een afspraak voor het zogenaamde keukentafelgesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of andere familieleden

Keukentafelgesprek


Tijdens het keukentafelgesprek bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente. De gemeente bespreekt met u de volgende zaken:

  • Wat kunt u nog zelf?
  • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
  • Zijn er algemene en/of gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Na het gesprek ontvangt u een onderzoeksverslag. Staat in het verslag dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente.

Huiskamer plus

  • De gemeente wil dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig en op eigen kracht thuis kunnen wonen. Dit is mogelijk als inwoners gebruik kunnen maken van voorzieningen dicht bij huis, zoals huiskamerprojecten. Huiskamer Plus is daarvan een voorbeeld
  • Ouderen die behoefte hebben aan dagbesteding kunnen deelnemen aan een van de Huiskamers (op basis van vrije inloop)
  • Ouderen die behoefte hebben aan dagbesteding met warme maaltijd én begeleiding, kunnen deelnemen aan Huiskamer Plus
  • Hier vindt u meer informatie over de huiskamers in de gemeente

Eigen bijdrage

Voor hulp of ondersteuning die u krijgt vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), betaalt u een eigen bijdrage. Alleen voor rolstoelen geldt dit niet. Deze bijdrage is € 19,00 per maand (2020). Dit bedrag is niet afhankelijk van de hoeveelheid zorg of ondersteuning. Wij kijken ook niet naar uw inkomen of vermogen. Dit noemen ze het abonnementstarief.

Heeft u nog niet de AOW-leeftijd bereikt? Of heeft u een echtgenoot of geregistreerd partner die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. U betaalt de eigen bijdrage pas vanaf het moment dat u beiden AOW krijgt.

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) regelt de facturen voor de eigen bijdrage. U krijgt automatisch bericht van het CAK als u een Wmo-voorziening krijgt van ons. Wij melden u hiervoor aan bij het CAK. Kijk voor meer informatie over de eigen bijdrage op www.hetcak.nl.