Is uw partner zwanger? En bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u het kindje al voor de geboorte erkennen. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'. Ook als u niet de biologische ouder bent, kunt u het kind erkennen. Door een kind te erkennen, wordt u de wettelijke vader of duomoeder. U krijgt dan alle rechten en plichten die horen bij het ouderschap. U maakt hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Wat u moet weten

Als u een kindje vóór de geboorte erkent, dan:

  • Krijgt het kindje bij de geboorte de Nederlandse nationaliteit als één of beide ouders Nederlander is/zijn.
  • Krijgt de vader of duomoeder een (gedeelde) financiële verantwoordelijkheid voor het kind.
  • Ontstaat er een erfrechtelijke band tussen de vader of duomoeder en het kind.
  • Heeft de baby meteen bij de geboorte twee juridische ouders. De vader of duomoeder staat direct als ouder in de geboorteakte.

Krijgt u samen meer kinderen? Dan moet u elk kind apart erkennen

Keuze achternaam eerste kindje

Erkent u een baby voor de geboorte? En is dit het eerste kindje van u en uw partner? Dan kunt u ervoor kiezen dat uw kind de achternaam van de vader of duomoeder krijgt. Dit doet u bij de erkenning. Beide partners tekenen daarvoor persoonlijk de akte van erkenning van de ongeboren vrucht op het gemeentekantoor.

Doet u dat niet? Dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder.

De volgende kinderen uit dezelfde relatie krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Mag ik mijn kind 2 achternamen geven?

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen.

Voorkeur aangeven gecombineerde achternaam

Ouders kunnen samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Ze kunnen dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen van deze ouders.

Overgangsregeling

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kinderen. De ouders kiezen samen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. Een nieuw aangenomen wet(externe link) maakt dit mogelijk.

Voorwaarden overgangsregeling

  • Uw kind is tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 geboren
  • Heeft u meerdere kinderen? Dan moet u de achternaam aanpassen voor alle andere kinderen. Dan kan niet als uw oudste kind voor 1 januari 2016 is geboren
  • Meerdere kinderen? Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023
  • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend
  • Beide ouders moeten bij de afspraak aanwezig zijn met geldige legitimatie. Dit geldt ook als maar 1 ouder het gezag heeft
  • U bent het als ouders eens over de gekozen volgorde van achternamen

Afspraak maken

Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling? Dan kunt u met de gemeente telefonisch contact opnemen of u vult het contactformulier(externe link) in.

Kosten bij de gemeente

U regelt de naamskeuze bij de gemeente. Dit kost € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.

Buitenlandse nationaliteit

Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze. Heeft uw kind meer buitenlandse nationaliteiten dan mag u kiezen welke buitenlandse regels de achternaamkeuze bepalen. Neem voor meer informatie over de keuzemogelijkheden contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind. Of informeer ernaar bij de gemeente waar u woont.

Regels voor kinderen die in het buitenland een naam krijgen

Elk land heeft zijn eigen regels over de keuze van een achternaam(externe link). Als uw kind volgens die regels een gecombineerde achternaam krijgt, wordt deze meestal in Nederland erkend.

Factsheet gecombineerde naamskeuze

In de factsheet 'Uitbreiding naamkeuze: gecombineerde achternaam(externe link)' staan voorbeelden van verschillende combinaties. Ook in het geval van bijvoorbeeld adoptie.

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 1 januari 2023

  • Bent u niet met elkaar getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2023 het gezamenlijk gezag met de moeder als u het kind erkent.
  • Is een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan heeft u niet automatisch gezamenlijk gezag. Ook niet als dit kind na 1 januari 2023 is geboren. U kunt dan het gezamenlijk gezag samen met de moeder (digitaal) aanvragen(externe link).

Nationaliteit

Wilt u een buitenlands kind erkennen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind. Dit hangt af van de leeftijd van het kind. Neem hierover contact met ons op via telefoonnummer 0475 478 478.

Meenemen

  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Komt de moeder mee naar de afspraak? Dan neemt ook zij een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Komt de moeder niet mee naar de afspraak? Dan hebt u de schriftelijke toestemming met handtekening van moeder nodig. Ook neemt u een kopie van het geldig legitimatiebewijs van de moeder mee.
  • Erkent u een kind van 12 tot 16 jaar? Dan hebt u de schriftelijke toestemming en een kopie van het legitimatiebewijs nodig van de moeder én het kind

Wilt u dat het eerste kindje de achternaam van de vader krijgt? Dan moet moeder meekomen naar het gemeentekantoor

  • U legt samen een verklaring af bij de burgerlijke stand.
  • Doet u dat niet? Dan krijgt het kindje de achternaam van de moeder.
  • De volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

Kosten

Het erkennen van een kind voor de geboorte kost niets.