De gemeente Echt-Susteren is rijk aan groenvoorzieningen, natuurgebieden en bijzondere landschappen. Het is van belang dat al dit groen planmatig en vanuit een duidelijke visie wordt ingericht en beheerd.

In de nota Regie op groen zijn er beleidskeuzes gemaakt waarmee duidelijkheid wordt gecreëerd over de inrichting en het beheer van gemeentelijke groenarealen;

  1. Om te komen tot een meer gedifferentieerde inrichting en beheer van de groenvoorzieningen van de gemeente Echt-Susteren wordt groen onderverdeeld in 4 groenfuncties: structurerend groen, maatschappelijk groen, functioneel groen en natuurlijk groen.
  2. Aan de groenfuncties worden de principes voor inrichting en beheer gekoppeld,
  3. In Echt-Susteren worden de invalswegen naar de kernen waar mogelijk eenduidig begeleid door aan weerszijden van de weg bomenrijen, gecombineerd met hagen, toe te passen,
  4. Met bestaande groenstructuren gaat de gemeente, ongeacht de formele status, altijd zorgvuldig om.
  5. Ter bevordering van de herkenbaarheid en gemeentelijke identiteit wordt materiaalgebruik en ontwerp afgestemd.
  6. "Pareltjes". Als burgers daartoe het initiatief nemen kunnen in de wijken en beperkt aantal zogenaamde pareltjes of buurtplekken worden gerealiseerd. Pareltjes of buurtplekken zijn de meer exclusieve groengebieden die een ontmoetings- en of speelplek vormen voor een buurt of wijk.
  7. Omdat het effect en beleving van bloembollen in het voorjaar groot is, maken we hier plaatselijk gebruik van.
  8. Om herkenbaarheid en uitstraling te bevorderen beperken we het toe te passen beplantingsassortiment.
  9. Bij inrichting en beheer wordt rekening gehouden met de ecologische waarde van groenvoorzieningen.
  10. Bij de inrichting van groen wordt rekening gehouden met het bufferen en infiltreren van neerslag.
  11. Bij ruimtelijke ontwikkelingen waarbij de gemeente betrokken is wordt steeds overwogen of er mogelijkheden zijn voor het toekennen van tijdelijke gebruiksfuncties die aansluiten bij actuele maatschappelijke thema's of behoeften.

Door binnen de verschillende groenfuncties verschillende inrichtings- en beheerprincipes te hanteren ontstaat er gewenste differentiatie wat tevens rekening houdt met de aangegeven beleidskeuzes.

Vragen?

Voor meer informatie over de Nota Regie op Groen of inzage in het beleidsdocument kunt u terecht bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, cluster Groen, Natuur en Landschap via ons algemene telefoonnummer  0475 478 478 of mail naar [email protected].