Huishoudelijke hulp

Hebt u hulp nodig bij de was? Bij het stofzuigen of het lappen van de ramen? Misschien kunnen huisgenoten, buren of familieleden iets voor u doen. Of gebruik maken van een glazenwasser, boodschappendienst of strijkservice. Lukt dat niet? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een 'maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden'.

Meld uw hulpvraag bij de gemeente door het invullen van onderstaand meldingsformulier. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. U kunt ook contact opnemen met het sociaal wijkteam bij u in de buurt. De gemeente maakt met u een afspraak voor het zogenaamde keukentafelgesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of andere familieleden.

pdf Meldingsformulier Wmo Echt-Susteren (PDF, 126.37 KB)

Stuur dit formulier naar:

Gemeente Echt-Susteren
Postbus 450
6100 AL Echt

Tijdens het gesprek bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente. De gemeente bespreekt met u de volgende zaken:

  • Wat kunt u nog zelf?
  • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
  • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Na het gesprek ontvangt u een onderzoeksverslag. Staat in het verslag dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente.

Voor de meeste maatwerkvoorzieningen bent u een bijdrage in de kosten verschuldigd. Die bijdrage geldt zolang u de voorziening gebruikt. Vanaf periode 1 van 2019 geldt een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per 4 weken voor cliënten met een Wmo-voorziening. Wilt u meer weten over de bijdrage? Kijkt u dan op de website van het CAK.

Soms kunt u een maatwerkvoorziening als een persoonsgebonden budget (PGB) krijgen. Ook hiervoor vraagt de gemeente een eigen bijdrage. Met een persoonsgebonden budget regelt u zelf de maatwerkvoorziening die de gemeente aan u heeft toegewezen. Of dat kan, kunt u bespreken in het keukentafelgesprek.